Merkelová hovorila s Putinom o násilí na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dala v stredajšom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom najavo vážne znepokojenie nad pokračujúcim násilím na východe Ukrajiny.

02.10.2014 08:09
Návšteva Putina v Nemecku Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová na archívnej snímke.
debata (42)

S odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády o tom informovala agentúra Reuters. Merkelová vraj tiež znovu zdôraznila zodpovednosť Ruska za mier na Ukrajine.

Rusko by malo podľa nemeckej kancelárky predovšetkým využiť svoj ​​vplyv na proruských separatistov. Prerokované prímerie by podľa nej malo začať konečne platiť vo svojej úplnosti.

Merkelová tiež vyjadrila naliehavé želanie, aby rusko-ukrajinská hranica bola monitorovaná, napríklad pracovníkmi misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Tí by vraj mohli zohrať aj dôležitú úlohu pri plánovaných komunálnych voľbách v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Podľa hovorcu spolkovej vlády Steffena Seiberta ruský prezident Merkelovej povedal, že jej obavy z vývoja situácie na Ukrajine zdieľa.

Podľa Kremľa sa politici v rozhovore vychádzajúceho nemeckou stranou zhodli okrem iného na dôležitosti stiahnutia ťažkých zbraní z bojov. Mali by tak podľa nich urobiť obe strany. Putin vraj tiež zdôraznil nutnosť zastavenia údajných útokov na civilistov zo strany ukrajinských vládnych jednotiek.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Ukrajina