Orbánov komisár neprešiel

Prvý uchádzač o miesto v Európskej komisii pod vedením Jeana-Claudea Junckera prepadol. Bývalý podpredseda maďarskej vlády Tibor Navracsics, ktorý v kabinete Viktora Orbána riadil rezort spravodlivosti, sa nestane európskym komisárom pre kultúru, vzdelanie, mládež a občianstvo.

06.10.2014 14:19 , aktualizované: 20:16
Tibor Navracsics Foto: ,
Maďarský kandidát Tibor Navracsics nebude komisárom pre kultúru, vzdelanie, mládež a občianstvo.
debata (19)

Jeho nomináciu v pondelok zamietol výbor Európskeho parlamentu pre kultúru a vzdelávanie. Iba dvanásti jeho členovia boli za, štrnásti proti a jeden sa hlasovania zdržal.

Podľa výboru je síce Navracsics spôsobilý stať sa eurokomisárom, nemal by však stáť na čele rezortu, ktorý mu Juncker ponúkol. Šéf budúcej Európskej komisie tak vo svojom tíme bude musieť spraviť zmeny, prinajmenšom popresúvať portfóliá. Je veľmi pravdepodobné, že to nebude len kvôli nominantovi Budapešti. Po prvom týždni parlamentného „grilovania“ boli ohrození ešte prinajmenšom štyria ďalší kandidáti na eurokomisárov. Po pondelkovom nepresvedčivom vystúpení k nim s najväčšou pravdepodobnosťou pribudne aj bývalá slovinská premiérka Alenka Bratušeková.

Slovinke okrem iného europoslanci vyčítali eticky spornú „samonomináciu“, ku ktorej má výhrady aj súčasná vláda v Ľubľane. Bratušeková, uchádzajúca sa o post podpredsedníčky komisie zodpovednej za energetiku, sa obhajovala tým, že nebolo času vyčkať na rozhodnutie novej vlády; úradujúci kabinet pod jej vedením preto Junckerovi navrhol troch kandidátov, z ktorých si šéf budúcej Európskej komisie vybral ju.

Naďalej ohrozené zostávajú aj kandidatúry Češky Věry Jourovej, Francúza Pierra Moscoviciho, Brita Jonathana Hilla a Španiela Miguela Ariasa Caňeta. Hill si bude musieť v utorok zopakovať vypočutie pred parlamentným výborom, Jourová a Moscovici mohli zodpovedať doplňujúce otázky písomne. Europoslanci ich „domáce úlohy“ vyhodnotia v utorok. O Caňetovi sa rozhodne neskôr podľa výsledkov právnej analýzy jeho prepojenia s energetickými firmami.

Navracsicsovi podobne ako Jourovej a Moscovicimu dali poslanci minulý týždeň šancu na písomný reparát. Vo vypracovaných odpovediach sa bývalý Orbánov minister pokúsil dištancovať od viacerých sporných krokov svojho bývalého šéfa. „Sloboda a pestrosť médií majú kľúčový význam pre demokratické spoločnosti. Je mi ľúto, že v minulosti maďarská vláda, ktorej už teraz nie som členom, nepripisovala potrebný význam tomuto dôležitému aspektu,“ citovala z jeho odpovedí agentúra MTI.

Juncker v snahe uľahčiť priechodnosť Orbánovho kandidáta portfóliu kultúry a vzdelania ubral veľa z predchádzajúcich právomocí vrátane rozhodovania o programe Erasmus. Navracsicsovi to však nepomohlo. „Po jeho prepadnutí sa viacerí europoslanci obávajú, že Orbán môže poslať ešte horšieho náhradného kandidáta,“ glosoval vo svojom blogu najnovší vývoj bruselský spravodajca rakúskeho denníka Der Standard Thomas Mayer.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #Viktor Orbán #Tibor Navracsics