V Prahe hospitalizovali pacienta s podozrením na ebolu

Česko má prvý prípad podozrenia na ebolu. Portálu iDNES.cz to potvrdil hovorca Nemocnice na Bulovke Martin Šalek. Päťdesiatšesťročný muž sa vrátil z Afriky a má prejavy, ktoré môžu zodpovedať smrteľnej krvácavej horúčke či inej chorobe.

09.10.2014 19:45
debata (20)

„Pred pár hodinami sme prijali a hospitalizovali muža, ktorého príznaky a zdravotný stav pripomínajú ebolu,“ povedal iDNES.cz krátko pred 19. hodinou Šalek. Muž sa vrátil z Libérie a podľa informácií iDNES.cz ide o obchodníka z Česka. Hlavný český hygienik Vladimír Valenta uviedol, že muž sa domov vrátil pred 22 dňami.

Muž má horúčku a bolesti. Podľa Šaleka rovnaké príznaky sprevádzajú napríklad aj horúčku dengue či iné choroby.

Nemocnica mužovi ihneď odobrala krv. Teraz vzorky putujú do laboratória v Berlíne. Len to môže potvrdiť, či ide o ebolu alebo nie. Výsledky by mala nemocnica mať v piatok popoludní. Z Berlína ich dostane telefonicky alebo faxom.

Avšak personál nemocnice prijal také opatrenia, ako by pacient ochorenie mal. „To znamená, že už príjem prebehol v špeciálnom bezpečnostnom režime, pacient je hospitalizovaný v bioboxe v izolovanej časti nemocnice. S pacientom sa pracuje v ochranných oblekoch, jeho prejavy sa tlmia cez ochranné rukávy,“ dodal hovorca.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa pacient do nemocnice dostal. Isté ale je, že ho nepriviezli na špeciálnych nosidlách, ktoré by ho izolovali od okolia. „V biovaku ho nepriviezli,“ potvrdil hovorca.

Ak sa podozrenie na chorobu potvrdí, pacient pravdepodobne zostane na Bulovke, ktorá deklarovala, že je na prípadné prípady nákazy pripravená.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Pacient #ebola