Rusko má dve vlastné vakcíny proti ebole

Dve ruské výskumné pracoviská vyvinuli vakcínu proti vírusu eboly a riešia ich nasadenie v terapeutickej praxi.

13.10.2014 12:25
debata (192)

Ruskej agentúre TASS to oznámil šéf parlamentného výboru pre vedu a výskum Valerij Čerešniev. „Vakcína bola vyvinutá, už existuje. Samostatnou otázkou je jej nasadenie,“ povedal ruskej agentúre akademik Čerešniev.

Na lieku proti nebezpečnému ochoreniu pracuje niekoľko západných farmaceutických firiem, ktorých vakcíny sú vo fáze testovania. Spoločnosti GlaxoSmithKline a Newlink oznámili, že posilňujú výrobné kapacity, aby v prvej polovici roka 2015 dokázali razantne zvýšiť produkciu svojich experimentálnych vakcín proti ebole. Jedným z liekov, ktorý teraz najviac vzbudzuje nádeje, je ZMapp, po ktorého podaní sa už niekoľko ľudí z ochorenia zotavilo.

Ruské vakcíny sa podľa Čerešnieva zrodili v novosibirskom Štátnom výskumnom ústave virológie a biotechnológie a vo vojenskom vedeckom zariadení s krycím názvom Zagorsk-6, ktoré je umiestnené v obci Sergijev Posad pri Moskve.

„Vakcíny sú k dispozícii, inou otázkou je, či existujú medzinárodné dohody o ich využití v ohniskách nákazy,“ povedal ruský vedec. Obe experimentálne ruské vakcíny boli podľa neho úspešne vyskúšané na zvieratách.

Ebola sa rozšírila hlavne v západnej Afrike a usmrtila už vyše 4000 ľudí. Cez víkend zaznamenali americkí lekári prvý priamy prenos vírusu na území USA. V Rusku sa zatiaľ nákaza neobjavila.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ebola