Katalánsko usporiada neoficiálne hlasovanie o nezávislosti

Katalánska regionálna vláda usporiada neoficiálne hlasovanie o nezávislosti krajiny. Podľa denníka El País to oznámil jej predseda Artur Mas. Konať by sa malo v termíne pôvodne plánovaného referenda, ktoré v pondelok Katalánci pod tlakom ústavného súdu odvolali, teda 9. novembra.

14.10.2014 10:39 , aktualizované: 12:18
debata (1)

„Bude to hlasovanie s volebnými miestnosťami, urnami a hlasovacími lístkami,“ oznámil Mas. Všetci obyvatelia Katalánska starší ako 16 rokov sa vraj budú môcť vyjadriť k ďalšiemu smerovaniu regiónu. Výsledky alternatívneho referenda nebudú vraj ale „konečné“. Mas však tiež zdôraznil, že sa katalánska vláda nevzdala myšlienky usporiadania riadneho všeľudového hlasovania. Bude sa vraj ale konať v neskoršom termíne.

Španielska vláda požiadala ústavný súd o zákaz katalánskeho referenda. Sudcovia konanie hlasovania na konci septembra zatiaľ pozastavili. Teraz musia rozhodnúť, či je v súlade s ústavou.

Pred viac ako týždňom nasadil ale španielsky premiér Mariano Rajoy zmierlivejší tón, keď vyzval katalánskych predákov k dialógu o situácii v regióne. Pondelkové odvolanie referenda v utorok však označil za „dobrú správu“.

Volanie po nezávislosti silnie medzi Kataláncami od roku 2010, keď ústavný súd upravil podmienky autonómie Katalánska, okrem iného odstránil uznanie katalánskeho „národa“. Keď Madrid v roku 2012 navyše odmietol priznať Katalánsku viac autonómie vo výbere a správe daní, rozhodla sa regionálna vláda usporiadať referendum.

Úsilie o katalánsky plebiscit, ktorý by mal dopomôcť ekonomicky významnému regiónu s vlastným jazykom a kultúrou k politickej i hospodárskej nezávislosti od Madridu, rozvírilo v krajine debatu, či reformovať ústavu z roku 1978 a poskytnúť 17 španielskym regiónom väčšiu mieru autonómie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko