Srbi oslavujú predčasne, aby Putin nechýbal

Bol už v Normandii, mal pozvanie do Banskej Bystrice, ale v sérii tohtoročných osláv medzníkov druhej svetovej vojny sa šéf Kremľa nikde nedočkal takej pocty ako v Belehrade.

16.10.2014 07:29
tank, Belehrad, Srbsko Foto: ,
Tanky v Belehrade sú zoradené pred štvrtkovou vojenskou prehliadkou. Pozrieť si ju príde aj Vladimir Putin.
debata (196)

Slávnostnú vojenskú prehliadku, prvú po troch desaťročiach, Srbi kvôli Vladimirovi Putinovi uskutočnia o štyri dni skôr, ako plánovali.

Belehrad oslobodili juhoslovanskí partizáni s červenoarmejcami 3. ukrajinského frontu 20. októbra 1944. Vojenská prehliadka sa pôvodne pripravovala na 70. výročie. Od chvíle, keď prijal pozvanie, sa však Putinov pracovný kalendár zaplnil a voľné okienko mu zostalo iba na štvrtok, čomu sa hostitelia ochotne prispôsobili.

Toto ústretové gesto vyvolalo v Srbsku diskusie. „Vojenská prehliadka s Putinom ako čestným hosťom sa uskutoční v historicky bezvýznamný deň,“ poznamenal v rozhovore pre Deutsche Welle spisovateľ, bývalý diplomat a väzeň nacistických koncentračných táborov Ivan Ivanji. „Čo je hlavná udalosť? Sedemdesiate výročie víťazstva nad fašizmom, alebo príchod ruského prezidenta?“ dodal ako výčitku.

Putin sa v Belehrade zastaví iba na šesť hodín cestou na milánsky európsko-ázijský summit. Bude to už jeho druhá návšteva v priebehu troch rokov. Vláde Alexandra Vučiča však mimoriadne záležalo na tom, aby znova prišiel. A to napriek otvorenej výčitke zo strany amerického veľvyslanca, ktorý vo svetle ruskej účasti na ukrajinskom konflikte označil pozvanie za „prinajmenšom zle načasované“.

Mladá Srbka s portrétom Vladimira Putina na... Foto: SITA/AP, Bela Szandelszky
Srbsko, Putin Mladá Srbka s portrétom Vladimira Putina na tričku.

Srbská vláda sa bráni tým, že pozvanie dostali aj iní štátnici, z Východu i zo Západu vrátane šéfa Bieleho domu Baracka Obamu. „Nemal by som nič proti tomu, keby (Obama) navštívil Belehrad, ale príde?“ reagoval šéf diplomacie Ivica Dačič s uštipačným pripomenutím, že od rozpadu Juhoslávie si na návštevu Srbska nenašiel čas ani jeden americký prezident.

Belehrad sa na príchod hlavnej hviezdy vojenskej prehliadky horúčkovito pripravuje. Na stenách sa objavili plagáty vítajúce ruského prezidenta, v módnych butikoch sa predávajú tričká s portrétom Putina a na knižnom trhu sú až dve horúce novinky o šéfovi Kremľa z pera srbských autorov. Tradičnú slovanskú vzájomnosť dvoch pravoslávnych národov usilovne živí aj ruská strana.

V Belehrade tento týždeň vztýčili štyri metre vysokú sochu posledného ruského cára Mikuláša II. Pamätník, ktorý má pripomínať spojenectvo Ruska a Srbska v prvej svetovej vojne, darovala srbskej metropole Moskva.

Putin je v Srbsku stále veľmi populárny. Mnohí ľudia mu prejavujú vďačnosť za podporu Srbska v otázke Kosova. Podľa prieskumu agentúry Faktor plus až dve tretiny Srbov vítajú jeho návštevu v Belehrade. Premiér Vučič niekoľkokrát zopakoval, že napriek tomu, že Belehrad vedie s Bruselom vstupné rokovania, k sankciám EÚ proti Rusku sa nepridá. „Rusko sa tiež svojho času stavalo proti sankciám uvaleným proti nám,“ citoval ho spravodajský portál B92.

Bývalý premiér Zoran Živkovič však varuje, že prílišné nadbiehanie Moskve môže vyjsť Belehrad draho. „Hospodárske záujmy Srbska sú prevažne na Západe, pretože náš vývoz do EÚ je šesťnásobne väčší ako export do Ruska,“ povedal pre televíziu RTV. Pokúšať sa využiť zvýšený dopyt Ruska po potravinách po tom, čo Moskva zakázala ich dovoz zo Západu, by zas podľa neho ohrozilo ďalšie smerovanie Srbska do EÚ.

Živkovič tvrdí, že balansovať medzi Moskvou a Západom sa nebude dať večne a neutrálny postoj bude spojencov čoraz viac iritovať. To, že v čase ukrajinského konfliktu budú Putinovi salutovať pochodujúci srbskí vojaci, je podľa liberálneho politika zlý signál. „Sláva veľkému Putinovi aj veľkému Rusku, ale načasovanie návštevy nie je dobré. Putin si robí svoju prácu, rozširuje vplyv Ruska, a môže iba získať. Ale obávam sa, aby sme mu sa mu lacno neodovzdali,“ dodal Živkovič.

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Srbsko #Vladimir Putin #druhá svetová vojna