Barroso varuje Britov pred nulovým vplyvom

Odchádzajúci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso varuje britského premiéra Davida Camerona pred pokusmi zmeniť nariadenia EÚ v oblasti prisťahovalectva.

19.10.2014 19:28
David Cameron, Belgicko, EÚ, Foto: ,
Jose Manuel Barroso (vpravo) a David Cameron.
debata (12)

Podľa šéfa výkonného orgánu únie je totiž Cameronovo úsilie v rozpore so „základným“ a preto nemenným princípom o slobodnom pohybe ľudí. Portugalský expremiér v nedeľu zverejnenom rozhovore pre britskú vysielaciu stanicu BBC sa taktiež venoval Cameronovej agende vypísať referendum o ďalšom zotrvaní Londýna v bloku.

Podľa jeho slov by to pre Britániu malo negatívne následky. Barroso pritom vytiahol aj argument, že Briti by sami s USA či s Čínou nemohli rokovať ako „rovný s rovným“. „Británia je silnejšia v EÚ. David Cameron napísal nám všetkým o ebole. Aký by bol vplyv premiéra Británie, keby nebola súčasťou EÚ? Jeho vplyv by bol nulový. Dobre viem, že chce zostať v EÚ. Vo vnútri únie môžete získať oveľa viac ako mimo nej,“ povedal pre BBC Barroso, ktorý na čele komisie skončí po desiatich rokov, a „rázne varoval“ Britániu, aby nespochybňovala princíp slobody pohybu.

Cameron však žiada od únie zavedenie obmedzení na prisťahovalcov a celkovo lepšie podmienky v záujme ďalšieho zotrvania Londýna v bloku. Ak sa mu to nepodarí a jeho Konzervatívna strana zostane pri moci aj po budúcoročných voľbách, sľúbil vypísanie referenda.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #José Manuel Barroso