Ruska skončila v cele, keď upozornila na smrť vojakov

Ruské úrady prepravili do väzobnej väznice v Pjatigorsku na juhu Ruska vedúcu miestnej pobočky MVO Vojenské matky, ktorá sa zaujímala o úmrtie ruských vojakov na Ukrajine.

19.10.2014 20:47
debata (160)

Ľudmila Bogatenková čelí podozreniu z údajného podvodu, podrobnosti však úrady doteraz neoznámili. Podľa verzie nezávislej televízie Dožď sa vraj 73-ročná žena dozvedela, že údajne niekomu dlhuje pol milióna rubľov, a vzápätí do miestnosti vtrhla polícia. Nasledovalo zatknutie a domová prehliadka.

Bogatenková v auguste informovala radu pre ľudské práva, pôsobiacu pri úrade prezidenta Vladimira Putina, o podozrivom úmrtí deviatich vojakov z 18. motostre­leckej brigády, vraj pri cvičení v Rostovskej oblasti, susediacou s Ukrajinou. Rada vzápätí požiadala úrady o oficiálne vyšetrovanie, doteraz však odpoveď nedostala.

Združenie matiek vojakov medzitým zostavilo zoznam až 400 ruských vojakov, ktorí vraj mohli zahynúť v bojoch na východnej Ukrajine.

Predseda prezidentskej rady pre ľudské práva Michail Fedotov prisľúbil, že sa o prípad Bogatenkovej bude zaujímať a skupina ochrancov ľudských práv čo najskôr, možno už v pondelok, navštívi ženu v cele.

Bogatenková podľa svojej asistentky trpí vážnymi zdravotnými problémami a potrebuje pravidelné injekcie inzulínu. Sobotné rokovanie o uvalení väzby vraj muselo byť niekoľkokrát prerušené a k súdu prichádzala sanitka, pretože aktivistka potrebovala naliehavú lekársku pomoc. Pred umiestnením do cely jej dovolili vziať si z domu osobné veci a lieky.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ľudmila Bogatenková