Američania prvýkrát zhodili Kurdom zbrane i muníciu

Americké lietadlá zhodili v nedeľu večer kurdským bojovníkom pri Kobani prvýkrát zásielku zbraní, munície a zdravotníckych potrieb. Oznámili to svetové agentúry s odvolaním sa na americké velenie.

20.10.2014 08:01
Kobani, Sýria, Kurdi Foto: ,
Kurdskí bojovníci odolávajú v severosýrskom meste Kobani útokom islamistov už niekoľko týždňov.
debata (14)

Kurdi sa na severe Sýrie snažia už niekoľko týždňov zastaviť ofenzívu radikálov z hnutia Islamský štát (IS). Američania a ich spojenci im v tom doteraz pomáhali leteckými údermi na pozície islamistov.

Nákladné lietadlá typu C-130 „doručili zbrane, muníciu a zdravotnícky materiál, ktorý poskytli kurdské úrady v Iraku a ktorý je určený na to, aby kurdskí bojovníci pokračovali v boji proti pokusom ISIL obsadiť Kobani,“ vyhlásilo Veliteľstvo ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM). ISIL je skratkou pre hnutie Islamský štát v Iraku a Levante, ktorú radikáli predtým používali.

Turkov zhodená pomoc rozhnevá

Zhodenie pomoci pravdepodobne veľmi pobúri tureckú vládu. Tá totiž v minulosti vyhlásila, že je proti akýmkoľvek dodávkam zbraní kurdským bojovníkom v Sýrii. Turecko považuje podobné kurdské hnutia za odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara, ale i Washington, považujú za teroristickú organizáciu.

Americký prezident Barack Obama v sobotu telefonoval svojmu tureckému kolegovi Recepovi Tayyipimu Erdoganovi a situáciu v Sýrii spolu riešili. Obama vtedy údajne Erdogana upozornil, že sa na zhodenie pomoci chystajú, uviedol nemenovaný americký predstaviteľ.

Spojenci v posledných dňoch podnikli v oblasti 135 náletov, ktoré spolu s odporom Kurdov spomalili postup islamistov. Pri leteckých úderoch údajne prišli o život stovky bojovníkov IS. „Bezpečnostná situácia v Kobani je však naďalej veľmi krehká a ISIL aj naďalej ohrozuje mesto a kurdské jednotky,“ dodalo americké velenie vo svojom písomnom vyhlásení.

Kurdom zhodili 27 balíkov pomoci

Na operácii sa podieľali tri americké lietadlá, ktoré zhodili celkom 27 balíkov pomoci. Výsledky misie sa ešte vyhodnocujú, údajne to však vyzerá tak, že „veľká väčšina“ pomoci skončila v rukách kurdských bojovníkov tak, ako sa plánovalo.

Kobani je poslednou baštou Kurdov na severe Sýrie. V jeho okolí islamisti ovládajú asi 300 dedín a ak by mesto padlo, ovládol by IS súvislý pás pohraničia od severovýchodného cípu Sýrie až po mesto Halab. Z Kobani a jeho okolia už utieklo do susedného Turecka vyše 180-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kurdi #Islamský štát #Kobani