Na Ukrajine nenašli dôkazy o údajných masových hroboch

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) pri vyšetrovaní správ o údajných popravách zajatcov a civilistov na východnej Ukrajine narazila na dôkazy svedčiace skôr len o izolovaných incidentoch, pripisovaných obom stranám konfliktu. Nie však v mierke masových hrobov, ako tvrdili ruské médiá a úrady "v paralelnej propagandistickej vojne", uviedla AI.

20.10.2014 13:25
debata (43)

„Niet pochýb o tom, že zabíjania a ďalších zverstiev sa na východnej Ukrajine dopúšťali proruskí separatisti i vládne sily, ale je ťažké získať vierohodnú predstavu o rozsahu týchto prechmatov,“ uviedol riaditeľ programov AI pre Európu a Strednú Áziu John Dalhuisen.

Považuje pritom za pravdepodobné, že na mnoho zločinov sa ešte neprišlo, iné zase boli úmyselne sfalšované. Niektoré z najviac šokujúcich prípadov boli obzvlášť ruskými médiami zveličené, poznamenal aktivista a vyzval obe strany, aby sa namiesto „špekulatívneho“ obviňovania radšej sústredili na vyšetrovanie zločinov pripisovaných ich jednotkám.

Ruské médiá minulý mesiac ohlásili nálezy údajných masových hrobov v dvoch dedinách v Doneckej oblasti, ktoré donedávna kontrolovali vládne jednotky. V hroboch sa údajne nachádzali ženské telá so známkami mučenia, ako aj mŕtvola tehotnej ženy. Ruský minister zahraničia hovoril o viac ako 400 mŕtvych a vyzval na medzinárodné vyšetrovanie.

Delegácia AI miesto navštívila o tri dni neskôr a našla dôkazy svedčiace o tom, že vládne sily sa dopustili mimosúdneho zabitia štyroch miestnych mužov, pochovaných do dvoch hrobov. Ale ďalších päť tiel patrilo povstalcom, ktorí podľa spolubojovníkov padli v nedávnych bojoch.

„Reálny obraz, ktorý sa skrýva za ruskými tvrdeniami o masových hroboch, je skutočne otrasný. Všetko naznačuje, že došlo k mimosúdnej poprave štyroch miestnych obyvateľov buď pravidelnými jednotkami, alebo dobrovoľníckymi prápormi. Tieto skutočnosti musia byť starostlivo vyšetrené. Avšak tento prípad tiež ukazuje, ako sa obvinenia nafukujú,“ uviedla riaditeľka kyjevského zastúpenie AI Tatiana Mazurová.

Od apríla, kedy boje na východe Ukrajiny prepukli, dostala AI tiež množstvo správ o údajnom zabíjaní stúpencov kyjevských úradov a zajatcov separatistami. Prvou známkou, potvrdzujúcou tieto obvinenia, bol 19. apríla nález dvoch mŕtvol pri meste Rajgorodok v Doneckej oblasti. Telá, nesúce známky mučenia, patrili miestnemu proukrajinskému politikovi a kyjevskému študentovi.

Separatisti ich podľa AI väznili najprv v policajnej cele a potom ich previezli do Severodonecka v Luhanskej oblasti. Ich spoluväzeň AI vypovedal, že raz ráno ich prebudili výkriky povstalcov: „Vstávať, evakuácia!“ a potom počul otváranie dverí ciel a šesť či osem výstrelov.

AI nenašla dôkazy o masovom zabíjaní či masových hroboch, ale aj izolované incidenty predstavujú vojnové zločiny, ktoré musia byť vyšetrené a páchatelia potrestaní, zdôraznil Dalhuisen.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina