Porošenko hovoril s Putinom o situácii v Donbase a o plyne

O rešpektovaní prímeria na východe Ukrajiny a riešení plynového sporu medzi Moskvou a Kyjevom v utorok telefonicky diskutovali prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko.

21.10.2014 17:13
debata (34)

Podľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie dominovala ich rozhovoru ministerská schôdzka v Bruseli, na ktorej by mohlo padnúť rozhodnutie o cene ruského plynu a o režime splátok ukrajinského dlhu za predchádzajúce dodávky.

V Bruseli sa v utorok zišli ministri energetiky oboch krajín Jurij Prodan a Alexandr Novak, aby dokončili rámcovú dohodu, ktorá vzišla z rokovaní ruského a ukrajinského prezidenta z konca minulého týždňa. Obsahom dohody má byť stanovenie „zimnej“ ceny ruského plynu pre Ukrajinu platné do konca marca budúceho roka a zároveň dohoda o splátkach starého ukrajinského dlhu vo výške 4,5 miliardy dolárov. Na bruselskom rokovaní je prítomný eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger.

Experti považujú dosiahnutie rusko-ukrajinskej dohody za kľúč nielen pre zabezpečenie dostatočných objemov plynu pre ukrajinské domácnosti v zimnom období, ale aj pre bezproblémový tok energetickej suroviny ďalej do Európy. Opakovať by sa tak nemala plynová kríza z roku 2009, pri ktorej sa bez dodávok ruského plynu ocitla značná časť východnej Európy.

Podľa ukrajinských zdrojov bola bruselskému rokovaniu telefonickom rozhovore Putina s Porošenkom venovaná veľká pozornosť. Očakáva sa vraj tiež, že ukrajinský prezident bude o dodávkach ruského plynu ešte telefonicky hovoriť so šéfom Európskej komisie Josém Barrosom.

Putin s Porošenkom sa takisto venovali situácii na východe Ukrajiny, ktorá sa nebezpečne vyostrila po pondelkovom raketovom útoku na Doneck. Podľa ruskej agentúry TASS sa obaja štátnici vyslovili za dodržiavanie pokoja zbraní a za zastavenie akýchkoľvek ďalších delostreleckých a raketových útokov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Vladimir Putin #Ukrajina #Donbas #Petro Porošenko