Španielsko krúti hlavou nad mladíkom - viedol dokonalý dvojitý život

Španielsko s údivom sleduje prípad dvadsaťročného študenta, ktorý vďaka sérii podvodov prenikol do sveta vysokej politiky a viedol dvojitý život hodný filmového hrdinu. Mladík dokázal v domácich podmienkach sfalšovať dokumenty polície a tajných služieb a okolie presvedčil o tom, že zastáva dôležité posty vo vláde.

23.10.2014 15:40
debata (1)

Takto sa napríklad dostal aj na korunováciu nového španielskeho kráľa či do VIP lóže futbalového štadióna Realu Madrid.

Minulý týždeň ho však zatkli a o jeho budúcnosti teraz bude rozhodovať súd, napísal denník The New York Times.

Študent ekonómie Francisco Nicolás Gómez-Iglesias je už v Španielsku pomerne známy a verejnosť sa baví pri fotografiách, na ktorých si mladík s detskou vizážou potriasa rukou s kráľom Felipem VI. či sedí na konferencii vedľa expremiéra José Mariu Aznara.

Mladík však neostal len pri stretnutiach a vstupoch na dobre strážené akcie. Dokázal si zohnať aj auto s majákom, ktoré používal pri dopravných zápchach, a zarobil aj dosť peňazí. Za sprostredkovanie obchodu s nehnuteľnosťami si pod falošnou identitou vládneho poradcu nechal zaplatiť 25-tisíc eur.

Sudkyňa Mercedes Pérezová Barriosová sa preto počas prvého vypočutia po Franciscovom zatknutí veľmi divila tomu, ako ľahko sa dali všetci zúčastnení oklamať. „Nerozumiem, ako dvadsaťročný človek, ktorý využíva len svoju výrečnosť, dokáže pod svojím menom preniknúť na konferencie a ďalšie udalosti a miesta, bez toho, aby jeho správanie kohokoľvek znepokojilo,“ uviedla.

Polícia sa o Gómeza začala zaujímať až v okamihu, keď sa neúspešne pokúšal dostať na akciu usporiadanú americkou ambasádou. Až potom vyšlo najavo, že študent má za sebou už pomerne dlhú podvodnícku kariéru.

Prípad podobný tomu španielskemu sa stal aj v susednom Česku, kde sa podobným mystifikáciám venoval Lukáš Kohout. Ten vystupoval ako asistent, vedúci kancelárie alebo hovorca exministra zahraničia Jana Kavana. Jeho menom dokonca objednával lety do zahraničia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #podvod