Netanjahu viní Abbása a Hamas z útoku v Jeruzaleme

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil palestínskeho prezidenta a hnutie Hamas, s ktorým Mahmúd Abbás sformoval vládu, zo stredajšieho útoku v Jeruzaleme.

23.10.2014 15:55
Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (1)

Netanjahu tiež obvinil samotného Abbása z toho, že podnecuje podobné útoky. Palestínčan na aute tam v stredu vrazil do ľudí na zastávke električky, pričom zabil trojmesačné bábätko a osem ľudí zranil. Polícia ho zastrelila, keď sa pokúšal utiecť. Policajný hovorca uviedol, že išlo o teroristický ú­tok.

„Teroristické útoky, ako ten dnešný v Jeruzaleme, sú typické pre Hamás, partnera v palestínskej vláde prezidenta Abbása,“ povedal Netanjahuov hovorca Mark Regev. „Toto je spôsob, akým partneri Abú Mázina (Abbása) vo vláde operujú, toho istého Abú Mázina, ktorý len pred niekoľkými dňami inicioval zranenie Židov v Jeruzaleme,“ uvádza stanovisko Netanjahuovej kancelárie. Reagoval na slová Abbása, že židovským „osadníkom“ treba „všetkými prostriedkami“ zabrániť, aby vstúpili do spornej Chrámovej hory. Ten sa tak vyjadril po sérii tamojších zrážok medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou.

Páchateľa stredajšieho útoku identifikovali ako 21-ročného Adb al-Rahmana Šalúdího, synovca jedného z popredných výrobcov bômb pre Hamás, ktorého v roku 1988 zabili na Západnom brehu. Policajný hovorca Micky Rosenfeld už predtým povedal, že išlo o obyvateľa arabského východného Jeruzalema. Môžeme potvrdiť, že išlo o teroristický útok. Vodič je obyvateľ Silvanu (arabskej štvrti) a má teroristické pozadie. Bol vo väzení za teroristické aktivity," povedal Rosenfeld. Incident sa odohral na hlavnej trase vedúcej do centra Jeruzalema, v blízkosti policajnej centrály a jednej z hlavných nemocníc mesta. Palestínčania chcú mať z okupovaného východného Jeruzalema hlavné mesto svojho budúceho štátu, izraelská vláda však tvrdí, že hlavné mesto je „nedeliteľné“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Benjamin Netanjahu #Mahmúd Abbás