Proruská opozícia na Ukrajine sa sťažuje na 'špinavú kampaň'

Nedeľné parlamentné voľby na Ukrajine sa uskutočnia pod hlavňami samopalov, súkromné ​​ozbrojené oddiely útočia na kandidátov a zastrašujú ich. V rozhovore pre ruské médiá to povedal Nestor Šufryč, vodca ukrajinskej koalície Opozičný blok, ktorá sa opiera o ruskojazyčnú menšinu usilujúcu sa o tesne spojenie s Moskvou.

25.10.2014 16:38
Ukrajina, voľby Foto: ,
Príprava na ukrajinské parlamentné voľby vo volebnej miestnosti v Mariupole.
debata (115)

„Je to najšpinavšia kampaň od získania nezávislosti,“ poznamenal Šufryč.

Jeho Opozičný blok ponúka voličom kandidátov z bývalej vládnej Strany regiónov zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. Blok sa podľa prieskumov pohybuje tesne nad päťpercentnou hranicou potrebnú pre vstup do parlamentu. Jeho hlavná voličská základňa je na ukrajinskom Donbase kontrolovanom z veľkej časti separatistami, ktorí voľby bojkotujú.

Sám Šufryč bol v minulých týždňoch dvakrát vystavený fyzickým útokom radikálov z ukrajinskej krajne pravicovej organizácie Pravý sektor. Kampaň podľa neho diskriminuje kandidátov stojacich v opozícii proti terajšiemu prozápadnému režimu a je pre Opozičný blok krajne obtiažna.

Voliť sa kvôli vojne na východe krajiny nebude v 12 volebných obvodoch na Kryme, ktorý v marci zabralo Rusko, a v 14 obvodoch v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré majú pod kontrolou proruskí vzbúrenci. Tri volebné okrsky sú problémové, hlasovanie tam je neisté.

Vodca takzvaného parlamentu Nového Ruska Oleg Carjov v Donecku novinárom povedal, že obyvatelia povstaleckých zón, ktorí majú záujem hlasovať, môžu vycestovať za líniu frontu a odovzdať svoj hlas tam. V oblastiach ovládaných povstalcami hlasovacie miestnosti otvorené nebudú, potvrdil Carjov skoršie informácie vzbúrencov.

Armáda zvyšuje bojovú pohotovosť na Donbase

Ukrajinské armádne jednotky rozmiestnené v Doneckej a Luhanskej oblasti boli kvôli voľbám prevedené do stavu vyššej bojovej pohotovosti. Novinárom v Kyjeve to oznámil hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. Vládne oddiely sa podľa neho pripravujú na možné provokácie vzbúrencov a sú „pripravené reagovať na akúkoľvek situáciu“.

Podľa informácií ukrajinských i ruských médií je zatiaľ na donbaskom fronte pokoj, k vážnejším bojovým akciám ani z jednej strany nedochádza. Situácia je však ďalej napätá najmä v okolí doneckého medzinárodného letiska, obrannej oblasti armádnych jednotiek na okraji mesta kontrolovaného povstalcami.

Obe strany predpovedajú provokácie, ku ktorým by malo dôjsť počas nedeľňajšieho volebného dňa. Lysenko novinárom povedal, že niektoré povstalecké jednotky v Donecku označili svoju obrnenú techniku ​​bielymi pruhmi, ktorú má na svojich bojových vozidlách ukrajinská armáda.

V meste boli podľa Lysenka zaznamenané presuny ozbrojených jednotiek separatistov. Tí zasa varujú, že ukrajinská armáda sa bezprostredne po uzavretí hlasovacích miestností odhodlá k mohutnej ofenzíve.

Webové stránky ukrajinskej ústrednej volebnej komisie sú od rána vystavené masívnym útokom hackerov a väčšinu času sú nedostupné, oznámil spravodajský server Cenzor.

Porošenko sľúbil voličom európsku životnú úroveň a členstvo v EÚ

Prezidentská koalícia Blok Petra Porošenka, vysoký favorit volieb, má už pripravený koncept koaličnej zmluvy, ktorej podstatou sú hlboké reformné zmeny v horizonte do roku 2020. V televíznom posolstve to oznámil sám prezident. V cieľovom roku 2020 by mala byť Ukrajina schopná podať žiadosť o členstvo v Európskej únii, uviedol Porošenko.

„Môj tím už pripravil návrh koaličnej zmluvy,“ oznámila hlava štátu voličom. Porošenkovmu bloku predvolebné prieskumy prisudzujú štvrtinu až tretinu hlasov, vedenie koalície sa netají zámerom získať spolu s ostatnými proeurópskym stranami v budúcom parlamente dvojtretinovú ústavnú väčšinu.

Základom budúcej koalície by podľa Porošenka nemali byť „sladké sľuby“ alebo kšeftovanie s postami podľa pomerného zastúpenia, ale jasný akčný plán. „Pokiaľ toto dodržíme, potom reformy nič neohrozí. Výsledok – aj keď nie hneď a nie rýchlo – by mal každý pocítiť vo svojej peňaženke,“ uviedol prezident.

Základom koaličnej zmluvy je podľa ukrajinských médií Porošenkov program nazvaný Stratégia 2020. Ten počíta sa zastavenie ekonomického prepadu, vytváraním nových pracovných miest, zlepšením záchrannej sociálnej siete a podporou podnikania. Prezident v dnešnom prejave uviedol, že sa osobne zasadí o čo najrýchlejšie vytvorenie budúcej koaličnej vlády.

„Osou programu je dosiahnutie európskej životnej úrovne a dôstojné postavenie Ukrajiny v Európe. Do roku 2020 by Ukrajina mala byť pripravená podať žiadosť o členstvo v Európskej únii,“ zhrnul program svojej vlády prezident.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Ukrajina #proruskí separatisti #Blok Petra Porošenka