V Tunisku vyhrala voľby sekulárna strana

Nedeľňajšie parlamentné voľby v Tunisku vyhrala sekulárna strana Hlas Tuniska, ktorá získala 85 z 217 parlamentných kresiel. Vyplýva to z výsledku, ktoré zverejnil miestny volebný úrad ISIE.

30.10.2014 08:38
Tunisko, voľby Foto: ,
Parlamentné voľby v Tunisku vyhrala sekulárna strana Hlas Tuniska, islamisti citeľne stratili.
debata

Islamistická strana obnovy, ktorá mala prevahu po revolúcii v roku 2011, získala od voličov 69 mandátov. Hlasovanie mnohí označovali za kľúčové pre demokratický vývoj v krajine.

Výsledky volieb znamenajú pre islamistov citeľnú stratu, pretože po hlasovaní pred tromi rokmi v parlamente dominovali s takmer 90 mandátmi. Nedeľňajšie voľby boli druhým slobodným hlasovaním od zvrhnutia bývalého prezidenta Zína Abidína bin Alího v roku 2011.

Hlas Tuniska si teraz bude musieť hľadať koaličných spojencov, s ktorými získa parlamentnú väčšinu 109 kresiel. Rokovania sa podľa pozorovateľov môžu predĺžiť aj kvôli voľbe prezidenta, ktorú vypísali až na 23. november.

Rozbehli arabskú jar, teraz sú najstabilnejší

Tunisania boli prví z občanov arabských krajín, ktorí koncom roku 2010 povstali proti vláde. Potom sa rozpútali revolúcie známe ako arabská jar. Tunisko sa síce na rozdiel od Egypta alebo Líbye vyhlo porevolučnému chaosu, ale od roku 2011 má problémy s politickou nestabilitou a ekonomickými problémami.

Napriek tomu sa v Tunisku začiatkom roku podarilo dohodnúť sa na novej ústave, ktorá je považovaná za jednu z najpokrokovejších v regióne. Poskytuje širokú náboženskú slobodu a ako prvá v arabskom svete zaručuje ženám rovnaké práva ako mužom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #parlamentné voľby