Na východe Ukrajiny sa opäť bojuje, z Donecka sa ozývajú delostrelecké útoky

Na východe Ukrajiny deň pred voľbami v dvoch separatistických republikách pokračujú boje, v ktorých za posledných 24 hodín zomrelo šesť ukrajinských vojakov. V Donecku sa ozývajú delostrelecké útoky a streľbu najmú v severnej časti mesta v blízkosti letiska.

01.11.2014 08:26 , aktualizované: 14:20
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Na východe Ukrajiny sa len deň pred parlamentnými voľbami, ktoré organizujú proruskí separatisti, začali opäť boje.
debata (152)

Biely dom upozornil, že neuzná nedeľňajšie voľby proruských separatistov na východe Ukrajiny. Predtým už rovnaký názor vyslovila Ukrajina, Nemecko a Francúzsko.

Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Bernadette Meehanová vyhlásila, že USA neuznajú žiadne výsledky z tohto hlasovania.

„Varujeme aj Rusko pred využitím tohto nelegitímneho hlasovania ako zámienky pre vyslanie ďalších vojakov a vojenskej techniky na Ukrajinu, a to najmä s ohľadom na nedávne náznaky, že ruská armáda premiestňuje svoje sily späť k hranici pozdĺž východoukrajinských oblastí, ktoré kontrolujú separatisti,“ dodala Meehanová.

Podľa piatkového tlačového vyhlásenia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka „Ukrajina, Nemecko a Francúzsko vyjadrili jasné spoločné stanovisko, že neuznajú tieto voľby, ktoré separatisti naplánovali, pretože nie sú v súlade s dohodami z Minsku z 5. septembra a vyzvali Rusko, aby tieto voľby tiež neuznalo“.

Západné krajiny voľby neuznajú

Podľa komuniké to zaznelo na konferenčnom telefonickom rozhovore, ktorý viedli Porošenko, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francoise Hollande s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ten však už v minulosti sľúbil hlasovanie, ktoré kritizuje aj celá EÚ a napríklad aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, uznať.

Podľa Kremľa majú nedeľňajšie voľby v časti Doneckej a Luhanskej oblasti obsadenej separatistami potvrdiť legitimitu povstaleckých správnych štruktúr a posilniť tak postavenie rebelov v akýchkoľvek budúcich rokovaniach s Kyjevom. Obyvatelia povstaleckých zón majú zvoliť nových šéfov oboch separatistických „ľudových republík“ na Donbase a členov tamojších zákonodarných zborov.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Ukrajina #separatisti