Hollande nebude kandidovať, ak neklesne nezamestnanosť

Francúzsky prezident François Hollande sľúbil, že nebude kandidovať v najbližších voľbách v roku 2017, ak sa nepodarí v krajine znížiť nezamestnanosť.

06.11.2014 14:06 , aktualizované: 22:16
François Hollande Foto: ,
François Hollande.
debata

Prezident to potvrdil v priamom televíznom prenose vo francúzskej televízii.

„Keď to nedokážem na konci svojho funkčného obdobia, myslíte, že by som sa postavil pred Francúza? Francúzi by boli neúprosní a mali by pravdu,“ vyhlásil Hollande. Zároveň zdôraznil, že v zostávajúcich dva a pol rokoch, ktoré z jeho mandátu zostávajú, „povedie reformy do konca“.

Hollande má za sebou polovicu päťročného mandátu a jeho socialistickej vláde sa napriek predvolebným sľubom z roku 2012 nedarí oživiť pracovný trh. Počet nezamestnaných sa v septembri vrátil k rastu, a vyšplhal sa na nový rekord. Medzimesačne sa zvýšil o 0,6 percenta na 3,43 milióna osôb.

Aj v dôsledku toho je Hollande krajne nepopulárny. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky ho podporuje len 12 percent ľudí.

Prezidentovi uškodilo aj prepieranie súkromia

Hollandov obraz v očiach verejnosti poškodilo aj verejné preberanie jeho súkromného života, keď sa prezident pre mladšiu herečku rozchádzal so svojou životnou partnerkou a prvou dámou Francúzska Valériou Trierweilerovou. V kampani pritom zdôrazňoval, že oproti mediálne aktívnemu predchodcovi Nicolasovi Sarkozymu chce byť „normálnym prezidentom“.

V tejto situácii sa nedávno vrátil do popredia politickej scény Sarkozy, ktorého Hollande v roku 2012 porazil. Chce sa dostať do čela svojej pravicovej strany UMP a vytvoriť si podmienky na prípadnú kandidatúru v roku 2017. Aj tradičná pravica je ale vnútorne nejednotná a pôsobí rozpačito.

Veľké ťažkosti na ľavici a pravici tak nahrávajú krajnej pravici, ktorá na jar zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu vo Francúzsku. Strana Národný front je podľa niekoľkých najnovších prieskumov v čele voličských preferencií prezidentských volieb. Prvé kolo by sa tak malo stať vyraďovacím pre dve tradičné veľké formácie, a to Socialistickou stranu a UMP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy #Francois Hollande