Prezident Porošenko plánuje zmeniť štatút dobrovoľníkov

Donbas, Azov, Pravý sektor či Ajdar sú len niektoré z práporov ozbrojených dobrovoľníkov, ktoré operujú na juhovýchode Ukrajiny v Donbase.

15.11.2014 10:21
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko plánuje začleniť prápory dobrovoľníkov v rámci armády, preformovať ich rady a najradikálnejších jedincov ,,umlčať".
debata (89)

Podľa nielen ukrajinských analytikov práve tie vyprovokovali dnes už občiansku vojnu v Donbase po presune z Majdanu na juhovýchod s cieľom urobiť tam poriadok.

O práporoch sa hovorilo aj na nedávnom rokovaní Rady bezpečnosti v Kyjeve. Najmä po tom, čo niektorí lídri práporov pohrozili súčasnej moci návratom do Kyjeva v prípade, že sa „odchýli od revolučného kurzu Majdanu“. V prvom rade od protiruského smerovania.

Hrozba vnútornej stabilite

„Podľa všetkého prezident Petro Porošenko považuje prápory v terajšom stave za element, ktorý ohrozuje vnútropolitickú stabilitu,“ konštatoval ukrajinský týždenník Zerkalo nedeli s odvolaním sa na zdroj, ktorý bol na rokovaní Rady bezpečnosti. Spomínané tvrdenie noviny opreli o prejav Ihora Smeška, bývalého šéfa štátnej bezpečnosti a dnes predsedu výboru pre otázky rozviedky, ktorý sa zúčastnil na rokovaní Rady bezpečnosti. Porošenkove obavy napokon potvrdzuje aj jeho verejná výmena názorov s ministrom vnútra Avakovom práve na tému ďalšieho osudu dnes už čoraz kontroverznejších práporov dobrovoľníkov.

Nielen v Kyjeve ako doma

Podľa kyjevského prokurátora Sergeja Juldaševa sú prápory dobrovoľníkov, ktoré prichádzajú do Kyjeva a „v plnej zbroji sa po ňom premávajú“, dokonca "vážnou hrozbou“. Zároveň pripomenul ich vyhrážky na adresu prezidenta vrátane vojenského prevratu. Zatiaľ je to iba vo verbálnej rovine. Zato už existuje množstvo prípadov porušenia zákonov zo strany "revolucionárov“ z práporov dobrovoľníkov. Najmä v súvislosti s vydieraním.

Napríklad ukrajinské médiá nedávno informovali ako časť príslušníkov práporu Azov vtrhla na riaditeľstvo teplárenskej spoločnosti v Mariupole. Priviezli „svojho“ riaditeľa. V noci na 9. novembra sa zase ozbrojenci z práporu Ajdar zabarikádovali v budove hlinikárne v Záporoží v snahe „zabrániť jej rozkradnutiu“. Pritom štyri dni predtým ľudia z rovnakého práporu obsadili heliport v Kyjeve s tým, že objekt treba vrátiť štátu. Napokon ešte v živej pamäti je aj prípad zadržania ozbrojencov z práporu Kyjev-2, ktorí prevážali 12 kilogramov narkotík. Podľa vyšetrovateľov pravdepodobne pochádzali z oblasti bojov na juhovýchode krajiny.

„Bojujeme proti týmto nešvárom, ale nemáme dostatok síl. V Kyjeve to ešte ako-tak ide, ale čo sa deje v provincii, nevie nik,“ potvrdil novinám Vesti policajný zdroj. Napriek jeho tvrdeniu v prípade hlavného mesta má kyjevský prokurátor iný názor. „Treba zastaviť v Kyjeve machnovčinu,“ vyzval Juldašev, upozorňujúc tak na obdobie zo začiatku minulého storočia, keď vtedajšie anarchistické kulacko-roľnícke hnutie (1918–1921) viedol ukrajinský anarchista Nestor Machno.

Nepohodlní radikáli

Prezident Porošenko plánuje začleniť prápory dobrovoľníkov v rámci armády, preformovať ich rady a najradikálnejších jedincov „umlčať“. Politológ Sergej Michejev citovaný portálom Svpressa v tejto súvislosti pripomenul, že v prípade revolúcií ide o opakujúci sa jav. „Ukrajinská majdanová revolúcia začína požierať svoje deti. Je to nevyhnutný proces. Najradikálnejší aktivisti sú pre kyjevskú moc nepohodlní, a to z jednoduchého dôvodu: väčšina z nich nevie robiť nič iné, ako iba nenávidieť a ničiť. Práve ich náklonnosť k spomínaným schopnostiam prerazila cestu novej moci. Teraz sa ich však musí zbaviť alebo zakomponovať do iného systému,“ tvrdí politológ.

Viacerí pozorovatelia poukazujú zároveň na neodškriepiteľný jav: tisíce ozbrojených ľudí na Ukrajine považujú seba za hrdinov revolúcie a nikomu sa nezodpovedajú. Sú hrozbou pre akýkoľvek štát. Podľa politológa Bogdana Bezpaľka však prezident Porošenko už stratil priveľa času.

„Už pred pol rokom mal neutralizovať radikálov. Ihneď po víťazstve Majdanu ich mal urýchlene zahnať do kútov, z ktorých sa vynorili. Mal budovať vzťahy s Ruskom a spolupracovať s lídrami v regiónoch a presviedčať ich, že sa budú mať lepšie, ako za vlády Janukovyča,“ myslí si Bezpaľko.

Americkí inšpektori cvičia Donbas

Zatiaľ tisíce nekontrolovateľných, a teda nevypočítateľných ozbrojených členov dobrovoľných práporov môžu byť pokojné. Žiadne zmeny sa nečrtajú. Ak predsa, ako v piatok potvrdil veliteľ práporu Donbas Semjon Semenčenko, tak v prípade kurzov pre dobrovoľníkov pod dohľadom amerických inštruktorov v Zoločeve vo Ľvovskej oblasti. „Konkrétne cvičia seržantov a veliteľov družstiev v poldruhamesačných kurzoch, ktoré absolvujú napríklad aj americké špeciálne jednotky Delta a SEALS,“ cituje portál Rosbalt veliteľa práporu Donbas, ktorý sa sám iba nedávno vrátil zo študijného pobytu v USA.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Petro Porošenko