Putin: Na vyriešenie ukrajinského konfliktu sú dobré šance

Ruský prezident Vladimir Putin je presvedčený, že existujú dobré šance na vyriešenie ukrajinského konfliktu.

16.11.2014 11:05 , aktualizované: 11:40
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii na konci summitu G20 v Brisbane.
debata (39)

Novinárom to povedal v nedeľu pred odletom zo summitu krajín G20 v austrálskom Brisbane, kde sa stretol s ostrou kritikou zo strany svetových lídrov za úlohu Ruska v konflikte na východe Ukrajiny. Putin opäť rázne odmietol obvinenia, že jeho krajina podporuje proruských povstalcov a prispieva tak k eskalácii konfliktu.

„Hoci to môže znieť divne, dnešná situácia na Ukrajine má podľa mňa dobré šance na vyriešenie,“ vyhlásil Putin. Vyjadril sa aj k rozhodnutiu ukrajinskej vlády zaviesť politickú a ekonomickú blokádu separatistických regiónov, čo považuje za „veľkú, no nie fatálnu chybu“. Ukrajinská vláda zatvára štátne inštitúcie a ruší bankové služby v separatistickom Doneckom a Luhanskom regióne a už zastavila aj vyplácanie štátnych peňazí týmto separatistickým oblastiam potom, čo tamojší predstavitelia usporiadali koncom októbra vlastné voľby.

„Je to veľká chyba. Nerozumiem, prečo vládna moc v Kyjeve vlastnými rukami odrezáva toto územie. Chápem, že to môže byť otázka financií, ale toto nie je ten prípad a ani čas, keď treba takýmto spôsobom šetriť,“ citujú agentúry reakciu Putina na najnovšie rozhodnutie ukrajinského lídra Porošenka, ktorý v sobotu na rokovaní so slovenským premiérom Ficom vyhlásil, že „solidárnosť s Ukrajinou je otázkou hodnôt a bezpečnosti, pretože ukrajinskí vojaci dnes bránia nielen Ukrajinu, ale aj Slovensko, Nemecko, Estónsku a celú Európu“. Podľa agentúry UNIAN Porošenko tak reagoval na Ficove slová, podľa ktorých „Slovensko je solidárne s Ukrajinou a podporuje spoločné stanovisko EÚ“.

O fakticky hospodárskej blokáde časti Donbasu chce Putin v najbližších dňoch rokovať s Porošenkom. Ruský líder pred odletom do Vladivostoku vyjadril presvedčenie, že „rozhovory s kolegami pomohli lepšie pochopiť jeden druhého, pochopiť motívy konania Ruska“.

„Verím, že nám to pomôže. Veľmi by som si želal, aby sme spoločne aj s Ukrajinou, bez ktorej sa nič nevyrieši, čo najskôr problém vyriešili. Rusko sa o to bude usilovať,“ dodal Putin pred odletom s Brisbane.

Putin odletel ešte pred formálnym ukončením summitu

Potrebujem aspoň 5 – 6 hodín spánku, zdôvodňoval ruský prezident Vladimir Putin svoj skorý odlet z austrálskeho Brisbane, kde sa konal summit krajín G20. Na nedeľňajších spoločných pracovných raňajkách lídrov sa nezúčastnil, ale ešte pred odletom sa stretol s novinármi.

„Do Vladivostoku je deväť hodín letu a následne do Moskvy je to rovnako dlho. Potrebujem sa aspoň päť, šesť hodín vyspať, veď v pondelok je už pracovný deň a mám poriadne nabitý harmonogram,“ povedal Putin skôr ako sa dotkol samotného rokovania v Brisbane.

Podľa ruského lídra sa na plenárnom rokovaní vôbec nespomínal ukrajinský problém. Za to ale, ako priznal, počas dvojstranných stretnutí bola situácia na Ukrajine hlavnou témou. Napokon, ako informovala nemecká agentúra DPA, ukrajinský problém a v jeho súvislosti pokračujúci tlak USA a EÚ na Rusko potvrdzujú aj nedeľňajšie vyjadrenia amerického prezidenta Baracka Obamu. Podľa neho sa síce spomínaní kritici Moskvy nechystajú zostriť protiruské sankcie, ale „budú zvažovať podľa potreby ďalší možný tlak na Moskvu“.

„Sme veľmi rozhodní v nutnosti podporovať základné medzinárodné princípy. A jedným z nich je, že nenapadnete iné krajiny alebo nebudete financovať svojich ľudí a podporovať ich spôsobom vedúcim k rozpadu krajiny, ktorá má mechanizmus pre demokratické voľby,“ cituje DPA Obamu. Ruská strana pritom aj v rámci summitu v Brisbane opakovala, že nie je súčasťou vnútropolitického konfliktu na Ukrajine a že má eminentný záujem na jeho ukončení.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina