Poľské štátne vyznamenanie získal aj Ján Budaj

Najvyššie poľské štátne vyznamenania udelené prezidentom Poľskej republiky Bronisławom Komorowskim získali Ján Šoth, Ján Budaj a Ryszard Zwiewka.

20.11.2014 13:33
debata (6)

Vyznamenanie odovzdal oceneným veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Tomasz Chłoń. Informoval o tom Piotr Samerek z Veľvyslanectva Poľskej republiky v Bratislave.

Dôstojnícky kríž Rádu zásluhy Poľskej republiky dostal Ján Budaj za vynikajúce zásluhy pri spolupráci počas demokratických zmien v strednej Európe. Ján Budaj bol jedným z hlavných lídrov a tvárou nežnej revolúcie v roku 1989 na Slovensku. V druhej polovici 80. rokov udržiaval blízke kontakty s poľskou opozíciou, okrem iného sa zúčastnil aj na prvom zjazde Solidarity v Gdansku, pričom na Slovensko privážal samizdatové publikácie a písal texty o udalostiach v Poľsku.

Ján Šoth bol vyznamenaný Rytierskym krížom Rádu zásluhy Poľskej republiky za vynikajúce zásluhy pri rozvoji poľsko-slovenskej spolupráce. Ako uviedol Samerek, Šoth ako diplomat a vedúci Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky významne prispieval k rozvoju priateľských vzťahov medzi Slovenskom a Poľskom vrátane úzkych osobných kontaktov medzi hlavami obidvoch krajín.

Ryszard Jerzy Zwiewka bol vyznamenaný Zlatým krížom za zásluhy Poľskej republiky za záslužnú činnosť medzi Poliakmi žijúcimi na Slovensku a za rozvoj poľsko-slovenskej spolupráce. Zwiewka bol v roku 1994 iniciátorom založenia Poľského klubu – Združenia Poliakov a ich priateľov na Slovensku a jeho prvým predsedom. Viac ako dvadsať rokov sa tiež pravidelne zúčastňuje ako poľsko-slovenský tlmočník na stretnutiach na najvyššej úrovni.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #komunizmus #Bronislaw Komorowski #Ján Budaj