Obama pomôže miliónom prisťahovalcov

Všetci Američania boli kedysi cudzincami. S týmito slovami sa na obyvateľov USA obrátil demokratický šéf Bieleho domu Barack Obama. Oznámil, že nariadi zmeny v imigračných pravidlách. Na ich základe už nebude hroziť deportácia asi päť miliónom prisťahovalcov, ktorí sú v USA nelegálne či pololegálne.

22.11.2014 07:00
Barack Obama Foto: ,
Prezident Barack Obama zmierňuje pravidlá pre asi päť miliónov nelegálnych prisťahovalcov.
debata (2)

"Sme a vždy budeme národom imigrantov. Boli časy, keď sme tiež boli cudzincami,“ vyhlásil v prejave Obama, ktorý sa v roku 2008 stal prvým afroamerickým prezidentom Spojených štátov.

V USA momentálne žije asi 11 miliónov ilegálnych prisťahovalcov, väčšina z nich pochádza z krajín Latinskej Ameriky. Obama svojím nariadením obíde Kongres, ktorý sa však nedokázal dohodnúť na riešení situácie. Zákon, ktorý by umožnil získať časti ilegálnych prisťahovalcov americké občianstvo, vlani schválil Senát. Snemovňa reprezentantov však legislatívu zablokovala. Dolnú komoru Kongresu ovládajú republikáni, z ktorých mnoho veľmi ostro kritizovalo aj terajší Obamov postup.

Prezidentovo nariadenie pritom ani neponúka prisťahovalcom možnosť získať občianstvo. Od jari budúceho roku len nebude hroziť deportácia imigrantom, ktorí žijú v USA viac ako päť rokov, majú dieťa s americkým občianstvom a tiež musia byť ochotní nechať preveriť svoje kriminálne záznamy a platiť dane. Na základe toho budú môcť títo prisťahovalci získať pracovné povolenie a sociálne poistenie.

Republikáni sú na Obamu nahnevaní

"Nie je to amnestia. Ak spĺňate kritériá, môžete vyjsť z úzadia a uzákoniť svoje postavenie. Keď ste zločinec, deportujú vás. V prípade, že plánujete ilegálny vstup na územie USA, práve sa zvýšila šanca, že vás chytia a pošlú späť,“ vyhlásil Obama. Prezident tiež oznámil, že ešte posilní ochranu hraníc. Zároveň chce, aby súdy vybavovali prípady určovania postavenia imigrantov rýchlejšie.

"Je dôležité si uvedomiť, že je to prezidentské nariadenie, nie nový zákon. Takže ide len o dočasnú ochranu na tri roky pre prisťahovalcov, ktorí budú spĺňať kritériá,“ povedal pre Pravdu Néstor Rodríguez, sociológ z Texaskej univerzity v Austine. "Prioritne nebudú riešiť prípady týchto imigrantov, čo sa týka vyhostenia. V prvom rade budú deportovať zločincov. Mnoho republikánov je nahnevaných na prezidenta, lebo jeho nariadenie znie ako nový zákon. Na prijatie novej legislatívy má však právo len Kongres. Očakávam, že veľa republikánov bude stáť proti Obamovi,“ povedal pre Pravdu expert na prisťahovalectvo.

Opozícia sa ozvala okamžite. "Je to proti vôli Američanov,“ vyhlásil o Obamovom nariadení John Boehner, republikánsky šéf Snemovne reprezentantov. Viacero členov jeho strany nazvalo prezidenta kráľom či cisárom. Republikánsky guvernér Texasu Rick Perry naznačil, že jeho štát by mohol podať na Obamu žalobu.

Zhovievavosť voči prisťahovalcom

"Toto je ústavná republika, nie banánová republika,“ citoval zase denník New York Times Jenny Beth Martinovú, šéfku konzervatívneho hnutia Tea Party Patriots. Nespokojní sú však aj viacerí demokrati. Obama nie je prvým šéfom Bieleho domu, ktorý zhovievavo rieši otázku prisťahovalcov. Pred ním to urobili aj iní prezidenti, demokrati i republikáni. Experti však pripomínajú, že nariadenia vládcov Oválnej pracovne sa v minulosti nikdy nevzťahovali na toľko imigrantov.

"Je spravodlivé povedať, že sme dosiaľ nevideli niečo také, čo sa týka rozsahu,“ uviedol pre New York Times Peter Spiro, právny expert z Temple University vo Filadelfii.

"Súčasná legislatíva však dáva prezidentovi značnú voľnosť v tom, koho a koľko ľudí je možné deportovať,“ tvrdí Darrell West, odborník na americkú politiku a prisťahovalectvo z Brookingsovho inštitútu. "Republikáni sa môžu pokúsiť zablokovať peniaze potrebné na zmeny v imigračných pravidlách. Nemyslím si však, že pôjdu tak ďaleko, aby znemožnili aktivity vlády, hoci niektorí členovia strany to hovoria. Keď sa prach usadí, nariadenie zostane v platnosti. Hispánski voliči budú radi, že Obama na seba vzal veľa politickej zodpovednosti v otázke, na ktorej im záleží. Demokratom to pomôže v prezidentských voľbách v roku 2016,“ uviedol pre Pravdu West.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #imigranti