Dohodu podpísali a vládu už odpísali?

Päť ukrajinských politických strán, ktoré sa po predčasných parlamentných voľbách dostali do snemovne, podpísalo koncom týždňa po troch týždňoch rokovaní očakávanú deklaráciu o vládnej väčšine v parlamente. Dokument však ešte majú 27. novembra schváliť poslanci.

24.11.2014 08:54
Porošenko, Biden Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) v objatí amerického viceprezidenta Joea Bidena počas už jeho tretej návštevy Ukrajiny, počas ktorej sa rozhodovalo o vládnej koalícii.
debata (33)

Prezidentský Blok Petra Porošenka, Ľudový front premiéra Jaceňuka, Svojpomoc ľvovského starostu Sadového, Baťkivščina expremiérky Tymošenkovej a Radikálna strana Ľaška síce dokument podpísali, ale podľa viacerých ukrajinských politológov zároveň už aj „odpisujú“ ťažko sa rodiaci nový kabinet, o ktorý sa zvádza tvrdý politický zápas.

„Časť koalície, Svojpomoc, Baťkivščina a Radikálna strana budú s netrpezlivosťou čakať na neúspechy vlády Arsenija Jaceňuka,“ myslí si kyjevský politológ Michail Pogrebinskij. Podľa neho jediná zhoda v rámci spomínaných subjektov spočíva v ich antiruskom postoji. Sadovoj, Tymošenková aj Ľaško pravdepodobne nebudú chcieť kreslá v kabinete a budú čakať, až kým Jaceňuk a spol. nenarazia. Následne budú chcieť ukázať, že ich vláda je lepšia," dodal politológ.

Nie je tajomstvom, že v parlamente sedí skupina, ktorá síce formálne patrí k väčšine, ale nechce niesť žiadnu zodpovednosť za najbližší vývoj. Napriek tomu hlavným predmetom politického obchodovania je dnes zloženie novej vlády. Kontroverzný je hlavne post ministra vnútra. Chce si ho ponechať nielen Jaceňuk, ale aj Porošenko. Prvý z nich v tom vidí záruku kontroly nad silovými zložkami a Porošenkovi, podľa viacerých pozorovateľov, je vraj jedno, kto bude sedieť na stoličke ministra vnútra, len nech to nie je Jaceňukov „človek“.

O tom, že v kyjevských politických kuloároch je poriadne horúco, svedčia aj slová Nikolaja Tomenka, poradcu prezidenta. „Treba pripomenúť kolegom z Ľudového frontu, aby si ešte raz prečítali platnú ústavu, v ktorej je jasne zakotvené, že Ukrajina je parlamentno-prezidentská, a nie premiérska republika,“ reagoval Tomenko na ambície premiéra Jaceňuka. V tejto súvislosti zdôraznil, že nie premiér, ale všetkých päť politických strán, ktorých podpis leží pod koaličnou dohodou, rozhoduje o všetkých krokoch a formuje vládu. „Iba vtedy vznikne profesionálny kabinet, a nie vláda Arsenija Jaceňuka,“ dodal poradca prezidenta Porošenka.

Ticho neostala ani opozícia, ktorú už vopred vládne strany odstavili od možnosti ovplyvniť politické dianie po parlamentných voľbách.

„Kvôli komu vlastne parafovali deklaráciu? Kvôli ukrajinskému ľudu alebo kvôli americkej vláde,“ neodpustil si v jednej zo sociálnych sietí Viktor Medvedčuk, líder hnutia Ukrajinská voľba, v narážke, že podpis dokumentu bol načasovaný na návštevu vicepremiéra USA Joa Bidena v Kyjeve. „Ako dlho sa udrží neprirodzená aliancia úhlavných nepriateľov vytvorená pri príležitosti príchodu sponzora zo zámoria?“ položil si rétorickú otázku Medvedčuk.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Blok Petra Porošenka