Samovražedný útok v Afganistane má 57 obetí

Na najmenej 57 mŕtvych a viac ako 60 zranených stúpla bilancia nedeľňajšieho samovražedného útoku, ktorý sa odohral pri finále volejbalového turnaja vo východoafganskej provincii Paktika.

24.11.2014 11:24 , aktualizované: 11:41
Afganistan, útok Foto:
Chlapec vo vojenskej nemocnici v Kábule, potom, čo sa zranil pri samovražednom útoku na volejbalovom zápase v nedeľu v provincii Paktika.
debata (8)

S odvolaním sa na miestne úrady o tom v pondelok informovala agentúra AP.

Hovorca afganského ministerstva vnútra Sádik Sadikí uviedol, že medzi obeťami je desať členov miestnych policajných síl, vrátane policajného veliteľa.

Päťdesiattri zranených z útoku v noci na pondelok prepravili vrtuľníky na liečenie do nemocníc v metropole Kábul. Medzi pacientmi je 17 detí vo veku od ôsmich do 14 rokov, oznámil ďalej Sadikí. Atentát vykonal samovražedný útočník, ktorý sa zamiešal do davu počas finále trojdňového volejbalového turnaja, na ktoré sa prišlo pozrieť veľa divákov. Svedkovia vypovedali, že útočník prišiel na stretnutie na motocykli a šiel pozdraviť policajného veliteľa. Potriasol si s ním rukou, potom zvolal „Alláhu akbar“ (Boh je preveľký) a vyhodil sa do povetria.

Ku spomínanému útoku v provincii Paktika, hraničiacej s Pakistanom, sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podozrenie padá podľa expertov na sieť Hakkání, ktorá je spojená s Talibanom a ktorá má v provincii Paktika svoju baštu.

Nedeľný atentát bol najkrvavejším násilným činom v Afganistane v tomto roku. Ten predošlý postihol tiež provinciu Paktika: v júli pri ňom na rušnom trhovisku prišlo o život 43 osôb. Úrady vtedy spočiatku hovorili dokonca o 89 obetiach, ale počet potom znížili na 43.

K najsmrtelnejším násilným činom za posledné roky patrí útok z decembra 2011 z Kábulu, pri ktorom zahynulo 84 ľudí. Namierený bol proti menšinovým šiitom. Vôbec najhorší od zvrhnutia Talibanu v roku 2001 bol atentát zo 17. februára 2008, ktorý si medzi divákmi sledujúcimi psie zápasy v meste Kandahár vyžiadal podľa agentúry AFP 140 obetí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #mŕtvi #samovražedný útok