Pápež odmietol v Turecku obrnené auto, útoku sa nebojí

Pápež František chce počas svojej návštevy Turecka, ktorá sa začína v piatok, cestovať v bežnom aute typu Fiat Albea a nie v obrnenom vozidle. Oznámil to tureckým úradom, ktoré mu ale vyhoveli len čiastočne: obrnené vozidlo zrušili, avšak majú vraj pre hlavu katolíckej cirkvi pripravené iné, luxusnejšie auto. Informovali o tom turecké médiá.

26.11.2014 14:40
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol... Foto: ,
František často žiada hostiteľské krajiny o jednoduché auto, aby bol bližšie ľuďom.
debata (1)

Pápež začne svoju trojdňovú cestu v piatok návštevou mauzólea Mustafu Kemala Atatürka v tureckej metropole. Následne má rokovať s najvyššími tureckými politickými a náboženskými predstaviteľmi. V sobotu by mal slúžiť omšu v katolíckej katedrále svätého Ducha v Istanbule, kde tiež navštívi chrám Božej múdrosti (Hagia Sofia) a Modrú mešitu. Súkromne sa potom stretne s carihradským patriarchom Bartolomejom, s ktorým v nedeľu povedie ekumenickú slávnosť.

Pápežova žiadosť týkajúca sa dopravy nie je ničím neobvyklým. František vraj žiada účastníkov hostiteľských krajín veľmi často, aby mu pripravili iba jednoduché auto, aby bol bližšie ľuďom. Nerád cestuje v rôznych obrnených autách s nepriestrelnými oknami, napísal turecký denník The Daily Sabah.

Vatikánsky hovorca kardinál Federico Lombardi minulý týždeň uviedol, že neexistujú žiadne zvláštne obavy o pápežovu bezpečnosť počas návštevy Turecka. Už skôr sa ale objavili špekulácie, že by sa František mohol stať terčom útoku islamistov, ktorí obsadili rozsiahle územia v susednom Iraku a Sýrii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Turecko #pancierovanie