Pápež v Turecku vyzval na spoločné úsilie poraziť Islamský štát

Pápež František priletel do Ankary na trojdňovú návštevu Turecka. Po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom na tlačovej konferencii odsúdil extrémizmus, vyzval na väčšie porozumenie medzi jednotlivými náboženskými smermi a tiež na pomoc Turecku so zvládnutím prílivu sýrskych utečencov.

28.11.2014 09:06 , aktualizované: 17:03
pápež, Erdogan Foto: ,
Pápež František počas stretnutia s tureckým prezidentom Recepoom Tayyipom Erdoganom v Ankare.
debata (7)

V sobotu pápež navštívi Istanbul. Návšteva Turecka je už šiestu Františkovou zahraničnou cestou po nástupe ná pápežský stolec v marci minulého roku. Pre prevažne moslimské Turecko je to len štvrtá návšteva pápeža v dejinách, naposledy tam bol v roku 2006 pápež Benedikt XVI. V Turecku sa hlási ku kresťanstvu len jedno percento obyvateľstva.

Pápež vo svojom prejave vyzval k dialógu, ktorý „môže prehĺbiť porozumenie a vzájomné ocenenie“ medzi jednotlivými náboženstvami. Blízky východ bol podľa neho príliš dlho dejiskom bratovražedných vojen. Zásadné vraj je, aby „moslimskí, židovskí a kresťanskí občania – ako v zákonoch, tak aj v ich uplatňovaní – mali rovnaké práva a prijímali rovnaké povinnosti“.

František tiež vyzval k spoločnému úsiliu s cieľom poraziť hnutie Islamský štát. „Na fanatizmus a fundamentalizmus, rovnako ako na iracionálne obavy, ktoré živia v ľuďoch nedorozumenie a diskrimináciu, musíme odpovedať solidaritou všetkých veriacich,“ povedal pápež.

Pápež: Svet by mal pomôcť utečencom zo Sýrie

Solidaritu by malo medzinárodné spoločenstvo preukázať aj pri pomoci 1,6 milióna sýrskych utečencov, ktorí do Turecka utiekli pred bojovníkmi Islamského štátu. „Musíme mať odvahu usilovať sa o trvalý mier,“ dodal pápež.

Okrem prezidenta Erdogana sa pápež v Ankare ešte stretne s premiérom Ahmetom Davotugluom a tiež s Mehmetom Görmezom, hlavou tureckého úradu pre dohľad nad náboženskými záležitosťami Diyanet. K témam rozhovorov bude patriť okrem iného situácia kresťanskej menšiny v Turecku, dialóg medzi náboženstvami i celková situácia na Blízkom východe.

Prvým bodom pápežovho programu bola návšteva mauzólea zakladateľa modernej tureckej republiky Mustafu Kemala, nazývaného aj Atatürk, ktorý vstúpil do dejín aj tým, že oddelil cirkev od štátu.

Pápež pricestoval do Turecka na trojdňovú... Foto: Reuters, HANDOUT
pápež, Erdogan Pápež pricestoval do Turecka na trojdňovú návštevu.

Prezident Erdogan, ktorý pápeža ako vôbec prvú hlavu štátu príjme vo svojom novom luxusnom prezidentskom paláci, na seba v posledných dňoch upozornil niekoľkými kontroverznými výrokmi na adresu Západu. Vo štvrtok napríklad na stretnutí Organizácie islamskej spolupráce uviedol, že Západ chce len peniaze, ropu, diamanty, zlato a lacnú pracovnú silu moslimov, ktorých ale v skutočnosti nemá rád a najradšej by videl umierať ich aj ich deti. Zopakoval tiež svoj kontroverzný názor, že moslimovia objavili Ameriku dávno pred Krištofom Kolumbom. Erdoganovi kritici, či už domáci alebo zahraniční, majú podľa tureckej hlavy štátu psychické problémy.

Návšteva v znamení ekumenizmu

V sobotu pápež v Istanbule navštívi bývalý byzantský chrám Božej múdrosti (Hagia Sofia), ktorý neskôr slúžil ako mešita a teraz je jedným z najväčších turistických atrakcií mesta,, a tiež tzv. Modrú mešitu. Podvečer bude slúži omšu v katolíckej katedrále svätého Ducha a následne sa zúčastní ekumenickej bohoslužby v ortodoxnom kostole svätého Juraja, kde sa stretne s carihradským patriarchom Bartolomejom.

Aj nedeľňajší pápežov program sa ponesie v znamení ekumenického hnutia. Spolu s Bartolomejom oslávia sviatok svätého Ondreja a pri tejto príležitosti obaja cirkevní hodnostári podpíšu spoločné vyhlásenie.

Pápežovu cestu po Turecku sprevádzajú rozsiahle bezpečnostné opatrenia. V Ankare je v pohotovosti 2 700 a v Istanbule dokonca 7-tisíc policajtov. Mnoho miest, ktoré František navštívi, bude pre verejnosť zatvorená.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Turecko