Nemecko oplakáva hrdinku. Útočník nedal mladej študentke šancu

Tugce Albayraková, 23-ročná študentka, začula znepokojujúci hluk. Šíril sa z toaliet v reštaurácii rýchleho občerstvenia v nemeckom meste Offenbach. Skupinka mužov obťažovala dievčatá.

02.12.2014 07:58
Tugce Albayraková Foto: ,
Tugce Albayraková sa zastala žien, ktoré obťažovala skupinka mužov. Na parkovisku pred reštauráciou si však na ňu jeden z nich počkal. Dievča útok neprežilo.
debata (7)

Iní tomu nevenovali pozornosť, iba mladá žena tureckého pôvodu reagovala na výkriky a plač. Vyvolala rozruch, situáciu sa podarilo upokojiť.

Keď však odchádzala z podniku patriaceho do známej siete rýchleho občerstvenia, dráma pokračovala. Jeden z agresívnych mužov, ktorý skákal na zaparkovanom aute, zliezol z kapoty a zamieril k Albayrakovej. „Udrel ju do hlavy bejzbalovou palicou. Zostala nehybne ležať na zemi,“ pripomenul denník Bild udalosť zo soboty 15. novembra.

Študentka upadla do kómy. Vážne poškodený mozog, nulová šanca, že sa vráti k vedomiu. Bola klinicky mŕtva. Namiesto osláv smrť. „Rodičia dali lekárom súhlas, aby ju odpojili od prístrojov v deň jej 23. narodenín,“ napísala stanica BBC. Albayraková zomrela piatok 28. novembra. Tragická správa postavila Nemecko počas víkendu na nohy.

Ozval sa aj prezident

V mnohých mestách sa uskutočnila tichá spomienka. „Drahá Tugce, obdivujem tvoju odvahu. Si hrdinka. Odpočívaj v pokoji,“ napísalo 10-ročné dievča na jednom z veľkého počtu odkazov, ktoré sa objavili na múroch nemocnice v Offenbachu. Viac ako 100-tisíc ľudí doteraz podporilo internetovú petíciu, aby Albayraková posmrtne dostala štátne vyznamenanie.

Tragédia spojená so statočnou študentkou zároveň zaplavuje nemecké médiá otázkami, kto by dokázal prísť iným na pomoc, keď sa všetci tvária, že nič nepočujú alebo nevidia. Prípad je natoľko ostro sledovaný, že sa k nemu vyjadril aj prezident Joachim Gauck.

Agentúra AP napísala, že sa vážne zaoberá žiadosťou, aby Albayraková bola ocenená štátnym radom za zásluhy in¤memoriam. „Tam, kde sa iní ľudia pozerali opačným smerom, Tugce preukázala ukážkovú odvahu a morálnu statočnosť. Patrí jej vďaka a úcta nás všetkých,“ zdôraznil Gauck podľa agentúry DPA. Prezident napísal tieto slová v otvorenom liste, ktorý adresoval rodičom Albayrakovej.

Pokiaľ ide o útočníka, ktorý študentke spôsobil fakticky smrteľné zranenie, polícia ho má v rukách a poskytol jej priznanie. Páchateľom je 18-ročný Srb, ktorý pochádza z oblasti Sandžak.

Tragédia sa stala o štvrtej hodine nadránom. Albayraková, ktorá žila v mestečku Gelnhausen, sa vybrala autom na oslavu kamarátkiných narodenín do Offenbachu – mesta, ktoré ponúka viac možností zabaviť sa. "Po odpojení od prístrojov jej lekári odobrali niektoré orgány. Mala totiž preukaz so svojím súhlasom, aby v prípade jej smrti poslúžili na transplantáciu, " poznamenal denník Die Welt.

Odvaha zasiahnuť

V Nemecku sa hovorí o mŕtvej dcére tureckých prisťahovalcov ako o hrdinke, ktorá má slúžiť ako vzor pre každého v krajine. „V televízii, rozhlase a zvlášť na sociálnych sieťach si mnohí kladú otázku, či by mali odvahu zasiahnuť a v širšom zmysle, či sú Nemci v súčasnosti v takých situáciách odvážni, ako by mali byť,“ podotkla stanica Deutsche Welle.

V Nemecku sa v mnohých mestách konala tichá... Foto: SITA/AP, Michael Probst
Tugce Albayraková V Nemecku sa v mnohých mestách konala tichá spomienka na 23-ročnú Tugce Albayrakovú, ktorá zomrela po útoku v Offenbachu.

Otec Albayrakovej sa podľa denníka Bild nechápavo pozastavuje nad tým, ako mohli byť zamestnanci podniku rýchleho občerstvenia takí nevšímaví. „Prvý deň bez Tugce sa mi zdal ako deň, ktorý nemá zajtrajšok,“ dodal pre tieto noviny o strate dcéry.

Smutná udalosť oživila v Nemecku spomienky na zabitého 50-ročného podnikateľa Dominika Brunnera, ktorý v septembri 2009 nebol ľahostajný k tomu, čo sa deje v jeho blízkosti. Štyroch školákov na železničnej stanici chceli olúpiť dvaja starší tínedžeri. Brunner sa zastal chlapcov, zaplatil za to životom. Niekdajší prezident Horst Köhler mu udelil štátny rad za zásluhy in¤memoriam. Očakáva sa, že podobne sa zachová Gauck k mŕtvej Albayrakovej.

Statočnosť ako samovražda

Smrteľný útok na študentku si filozoficky všímajú mienkotvorné nemecké denníky. Michael Wolffsohn ju skloňuje spolu s Brunnerom. „Ako ľudia chceli brániť pred neľuďmi ľudí pred útokom či dokonca vraždou. Vyslovím zdanlivo kacírsku myšlienku: Dvaja hrdinovia ľudskosti sú obeťami nielen neľudí, ale aj dobrákov, ktorí sa pozerajú na občiansku statočnosť ako na samovraždu,“ napísal v komentári v Die Welt.

Noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung zdôraznili, že Albayraková nezaváhala v rozhodujúcej chvíli a svojím postojom vniesla do spoločnosti diskusiu o občianskej odvahe, čo núti každého zamyslieť sa, ako by konal na jej mieste. „Každý by si mal klásť otázku, či by sám preukázal toľko statočnosti v nehostinnom prostredí, kde dve mladé dievčatá, očividne opité polodeti, volajú o pomoc,“ upozornil Peter Lückemeier.

Tento komentátor upozornil, že totožnosť dievčat je zatiaľ neznáma. „Ak majú v sebe kúsok slušnosti, musia sa ohlásiť. Nesú vinu za mŕtvu,“ zdôraznil Lückemeier s tým, že ak sa neozvú, idea občianskej statočnosti bude vážne poškodená.

Tugce = občianska odvaha, anjel

Tragédia mladej ženy chytila v Nemecku za srdce aj švajčiarskeho futbalového reprezentanta Harisa Seferovica. Po strelení gólu do siete Borussie Dortmund si hráč Eintrachtu Frankfurt vytiahol dres, zacvakol ho do zubov a rukami roztiahol biele tielko s čiernym nápisom. „Tugce = občianska odvaha, anjel, statočnosť, úcta,“ mal na ňom napísané fixkou. „Urobil veľké gesto,“ poznamenal denník Bild. Seferovic zdôraznil, že ak ľudia zbadajú niečo zlé, mali by zasiahnuť. „Bola statočná, každý by mal byť taký statočný,“ citoval ho Bild. „Stala sa naozajstným vzorom,“ dodal futbalista na sociálnej sieti Facebook.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vražda #Tugce Albayraková