Prímerie pri doneckom letisku nevydržalo ani deň

Zastavenie paľby v priestore doneckého letiska, vyhlásené v pondelok večer, nevydržalo ani deň. Podľa informácií ukrajinských i ruských médií sa v areáli letiska znova bojuje.

02.12.2014 12:20 , aktualizované: 20:55
debata (93)

Zo zodpovednosti za zmarenie šance na pokoj zbraní sa obviňujú obe strany. Na severe Donecka, kde medzinárodné letisko leží, bol podľa agentúry Unian počas dňa pokoj. Avšak, hneď ako z miesta odišla rusko-ukrajinská vojenská misia, ktorá pondelkové prímerie dohodla, boje sa rýchlo obnovili.

Za ukrajinskú stranu viedol komisiu generál Volodymyr Askarov, za Rusko generál Alexandr Lencov, ktorý je podľa agentúry TASS zástupcom vrchného veliteľa ruských pozemných vojsk.

„Podľa dostupných informácií bojové strety v oblasti doneckého letiska pokračujú. Prichádzajú správy o delostreleckej paľbe vedenej z pozícií ukrajinskej armády,“ povedal agentúre Interfax hovorca doneckých separatistov. Tlačový hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Alexij Dmytraškovskyj zase vyhlásil, že armáda večer odvrátila útok vzbúrencov a letisko je ďalej pod jej kontrolou.

Prímerie bolo dohodnuté v pondelok večer, ale oficiálne nadobudlo účinnosť až v utorok o 16:00. Formálne tak platilo len niekoľko hodín. Utorkové správy hovorili o tom, že v Luhanskej oblasti začne od 5. decembra platiť prímerie medzi ukrajinskou armádou a proruskými rebelmi.

V utorok to podľa agentúry DPA ohlásili rebeli aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Hoci na východnej Ukrajine formálne platí od septembra medzi povstalcami a armádou prímerie, boje v Donbase naďalej pokračujú.

OBSE podľa správy AFP oznámila, že v Luhanskej oblasti bude od 5. decembra „úplný pokoj zbraní“ a že príslušnú dohodu priniesla schôdzka medzi istým ruským a ukrajinským generálom. Na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo už 29. novembra, sa zúčastnili zástupcovia separatistov a tiež OBSE.

Pozorovatelia OBSE v krajine dohliadajú na dodržiavanie septembrových dohôd z Minska o prímerí. Vyhlásenie OBSE následne potvrdil jeden z predákov proruských separatistov Igor Plotnickij, ktorého rebeli vyhlásili za hlavu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. Plotnickij podľa DPA upresnil, že k 6. decembru obe znepriatelené strany stiahnu ťažké zbrane „asi 15 až 20 kilometrov“ od frontovej línie.

Podľa agentúry AP nie je jasné, či sa pokoj zbraní podarí udržať na celom území Luhanskej oblasti, keďže časť tohto regiónu ovládajú ruskí kozáci, ktorí Plotnického autoritu opakovane spochybnili. V médiách sa tiež objavili nepotvrdené správy o stretoch medzi jednotkami separatistov a kozákov. OBSE však v pondelňajšej správe o situácii na Ukrajine uviedla, že povstalecké úrady v Luhansku všetky kozácke oddiely kontrolujú.

V pondelok sa zástupcovia Ukrajiny a Ruska dohodli na zastavení bojov v priestore doneckého medzinárodného letiska, kde od mája pokračujú tvrdé boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými radikálmi, ktorí sa strategické miesto snažia dobyť. Pokoj zbraní podľa Kyjeva dohodli členovia rusko-ukrajinskej vojenskej komisie, ktorá má dohliadať na prímerie vyhlásené v septembri.

Rokovania za ukrajinskú stranu viedol generál Volodymyr Askarov, jeho ruským partnerom bol generál Alexandr Lencov. Moskva tvrdí, že rokovania len sprostredkovala a že dohodu uzavrel Kyjev a predstavitelia Donbasu.

Rusko medzitým oznámilo, že na vojnou zničený východ Ukrajiny vyšle ďalší konvoj s materiálnou pomocou. Ten posledný, ktorého súčasťou bolo okolo 100 kamiónov s viac ako 1 200 tonami nákladu, dorazil do postihnutej oblasti v nedeľu. „Práce na vypravenie humanitárnej pomoci sú v plnom prúde,“ citovala agentúra TASS ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti.

Od polovice augusta vyslala Moskva do Donbasu celkovo osem automobilových kolón, ktoré označuje za humanitárnu. Kyjev opakovane vyjadril podozrenie, že týmto spôsobom môžu povstalci dostávať vojenský materiál, a prejazd ruských nákladných vozňov cez úseky hraníc kontrolované separatistami považuje za porušenie ukrajinskej suverenity. Víkendová zásielka podľa Moskvy obsahovala predovšetkým potraviny, stavebný materiál a lieky.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #separatisti #Luhansko