V Izraeli budú predčasné parlamentné voľby

Izraelský premiér Benjamin Netanajhu sa nedohodol s ministrom financií Jairom Lapidom o rozpočte na budúci rok. Znamená to vážnu koaličnú krízu, ktorá podľa izraelských médií skončí nevyhnutne predčasnými voľbami.

02.12.2014 18:13
Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata

Parlament v stredu začne rokovať o svojom rozpustení a hlasovať by o tom mohol ešte v ten istý deň alebo budúci týždeň. Netanjahu v utorok z vlády odvolal Lapideho a ministerku spravodlivosti Cipi Livniovú, ktorí boli najväčšími kritikmi jeho politiky.

Minister zahraničia Avigdor Lieberman vyhlásil, že predčasné voľby sú isté. Parlamentné frakcie majú rozhodnúť o ich dátume a podľa médií je najpravdepodob­nejšie, že sa zhodnú na marcovom termíne. Hlasovanie o rozpustení parlamentu by sa mohlo konať budúci týždeň a súčasná vláda by potom viedla krajinu do vytvorenia novej vlády.

Minulé voľby sa konali v roku 2013 a termín riadneho hlasovania pripadal na rok 2017. Lapide sa domnieva, že Netanjahu vedie Izrael do volieb zbytočne. S premiérom sa nezhodol v otázke plnenia vládneho sľubu o znížení životných nákladov a vytvorení cenovo prijateľného bývania. „Premiér zvolil nezodpovednosť a nesplnenie sľubov daných verejnosti,“ vyhlásil Lapide.

Po voľbách by Netanjahu nemal stratiť mandát premiéra

Podľa prieskumov zostáva Netanjahu prijateľným vodcom krajiny pre 35 percent Izraelčanov a má nádej na získanie štvrtého mandátu predsedu vlády. Analytici tvrdia, že sa chce zbaviť centristických koaličných partnerov a nahradiť ich ultranacionalis­tami, s ktorými ľahšie presadí svoju politiku rozširovania židovských osád a tiež zákon o definícii Izraela ako židovského štátu.

O tom, či sa podarí vládu udržať, mala rozhodnúť pondelková Netanjahuova schôdzka s Lapidom. Minister odmietol premiérovo ultimátum, ktorým bolo upustiť od odpustenia dane z pridanej hodnoty pri kúpe prvého bývania, ukončiť kritiku židovskej výstavby vo východnom Jeruzaleme a podporiť zákon o židovskom charaktere Izraela. Lapide vyhlásil, že sa Netanjahu správa nezodpovedne a vyvoláva zbytočné voľby.

„Existovala alternatíva. Miesto míňania miliard šekelov na zbytočnú predvolebnú kampaň a namiesto ochromovania ekonomiky sme mohli schváliť sociálno orientovaný rozpočet, pridať milióny šekelov do školstva, zdravotníctva a sociálnych služieb aj verejnej bezpečnosti,“ povedal Lapide, ktorý stojí na čele centristickej strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje).

Livniová, ktorá vedie stredoľavú stranu Hatnua (Pohyb), povedala, že vo voľbách nepôjde o zavedenie či nezavedenie dane z pridanej hodnoty, ale o to, či „Izrael bude sionistická, alebo extrémistická krajina“. Podľa nej sa stretnú tábor sionistov a tábor „extrémistov a nebezpečných strán“, ktorým treba brániť v zničení Izraela.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Izrael #Benjamin Netanjahu