Švédsky parlament odmietol rozpočet a s ním zrejme aj vládu

Švédsky parlament v stredu odmietol vládny návrh rozpočtu na budúci rok, čo existujúcu menšinovú vládu ľavého stredu priblížilo k jej potenciálnemu koncu.

03.12.2014 17:30
Švédsko, Stefan Löfven, premiér Foto: ,
Švédsky premiér Stefan Löfven.
debata

Väčšina poslancov, naopak, podporila variantný návrh rozpočtu opozičnej Umiernenej koaličné strany. Podľa agentúry Reuters sa tak zvýšila pravdepodobnosť, že premiér Stefan Löfven vyhlási na začiatok budúceho roka predčasné voľby.

Kým za opozičný návrh rozpočtu hlasovalo 182 zákonodarcov, za vládny návrh iba 153, informovala agentúra AFP. To by mohlo viesť k demisii premiéra, ktorý je pri moci ešte len dva mesiace.

Löfven sa zatiaľ nevyjadril, čo presne urobí v prípade, že rozpočet neprejde, ale má ešte v stredu prehovoriť na tlačovej konferencii.

Mohol by vyhlásiť predčasné voľby alebo podať demisiu a dúfať, že predseda parlamentu ho znovu poverí zostavením novej vlády, ktorá by mala dostatočnú podporu potrebnú aj na schválenie rozpočtu.

Ak by ale nebolo možné vytvoriť stabilnú vládu, nasledovali by automaticky nové voľby, popisuje možnosti ďalšieho vývoja Reuters.

Löfven ešte v noci rokoval s Umiernenou koaličnou stranou, rozhovory sa ale skončili bez úspechu. Variantný návrh rozpočtu podporili aj krajne pravicoví Švédski demokrati, ktorí sú po septembrových voľbách treťou najsilnejšou stranou v parlamente.

Löfven skôr vyhlásil, že nemôže zostať na čele vlády, pokiaľ nezíska pre rozpočet väčšinovú podporu. Ak by vláda padla, bol by Löfvenov premiérsky mandát najkratším od roku 1930. Ak by sa konali mimoriadne voľby, boli by prvými od roku 1958.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #štátny rozpočet