Orbán velebil McCaina, ten ho nazval neofašistom

Neofašistický diktátor, ktorý lezie do postele s ruským prezidentom Vladimirom Putinom... Niečo také o sebe maďarský premiér Viktor Orbán z Washingtonu počul prvý raz. Slovnú salvu najväčšieho kalibru na neho vypálil jeden z najvplyvnejších republikánskych senátorov John McCain.

04.12.2014 08:50
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (70)

Z Washingtonu zaznelo v posledných mesiacoch veľa kritických vyjadrení na adresu Budapešti. USA pre podozrenie z korupcie zaradili na čiernu listinu šesť vysokopostavených Orbánovych ľudí vrátane šéfky daňového úradu. Prezident Barack Obama spomenul Maďarsko medzi krajinami, „kde je občianska sféra vystavená štátnemu útlaku“. Niekdajší šéf Bieleho domu Bill Clinton zase označil Orbána za „človeka, ktorému ide len o peniaze a moc a chcel by vládnuť večne“.

Najnovší útok je pre Orbána o to nepríjemnejší, že prichádza z pravého krídla Kongresu. Vládny Fidesz sa doteraz snažil ochladenie vzťahov s USA vysvetľovať tým, že sú tam pri moci demokrati, ktorí majú ideologické problémy s konzervatívnou líniou Orbánovho kabinetu a nadŕžajú maďarskej ľavici. Sám Orbán svojho času otvorene podporil McCaina, keď sa legendárny veterán vietnamskej vojny pokúšal v súboji s Obamom dobyť Biely dom. „Je to národný hrdina, skutočný charakter,“ povedal vtedy o ňom. Prijal ho aj v Budapešti začiatkom tohto roku, a to napriek tomu, že hosť netajil výhrady k stavu demokracie v Maďarsku.

Slová, aj podľa maďarských oponentov Orbána neprimerane ostré, McCain vyslovil pri senátnom vypočúvaní budúcej veľvyslankyne USA v Budapešti. Demokratom vyčítal, že do „veľmi dôležitej krajiny, kde sa diali zlé veci“, posielajú v diplomacii neskúsenú televíznu producentku Colleen Belltovú len preto, že prispela veľkou sumou do Obamovho volebného fondu. „Nie som proti politickým nomináciám, lebo viem, ako sa hrá táto hra, stav je ale takýto: jeden štát sa dostal na hranicu toho, že odovzdá svoju suverenitu neofašistickému diktátorovi, ktorý lezie do postele s Vladimirom Putinom, a my tam pošleme za veľvyslankyňu producentku (telenovely) Bohatí a pekní.“

Ministerstvo zahraničných vecí v Budapešti si v stredu predvolalo chargé d'affaires Spojených štátov Andrého Goodfrienda. „Maďarská vláda považuje za neprijateľné a rozhodne odmieta slová senátora Johna McCaina týkajúce sa maďarského premiéra a vzťahov Maďarska s Ruskom,“ povedal podľa agentúry MTI americkému diplomatovi štátny tajomník ministerstva Levente Magyar.

Podľa Pétera Krekóa, analytika ústavu Political Capital, označenie Orbána za neofašistu absolútne neobstojí. „To, že také vyjadrenie vôbec môže zaznieť v Senáte, je však varovným signálom, potvrdzujúcim aké zlé meno má maďarský premiér vo Washingtone. Podľa všetkého to súvisí s jeho vzťahmi s Ruskom,“ povedal pre portál Origo.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #John McCain