Islamskí radikáli útočili v Čečensku, prestrelka má 20 obetí

Čečenská metropola Groznyj sa ráno stala terčom prudkého útoku islamských radikálov, ktorý si vyžiadal desať mŕtvych policajtov a rovnaký počet zabitých útočníkov. V úradnej správe to v Moskve oznámilo vedenie ruského Národného protiteroristického výboru (NAK).

04.12.2014 10:41 , aktualizované: 19:51
Čečensko, útok Foto: ,
Horiaca budova nakladateľstva v centre Grozného, v ktorej sa ukrývali útočníci.
debata (48)

Podľa ruských médií pri zásahu polície prišiel o život aj jeden civilista. V Groznom už je pokoj, zásah proti ozbrojencom skončil. K akcii sa prihlásili islamisti z organizácie Kaukazský emirát.

Incident začal útokom na kontrolné stanovište dopravnej polície, ktorá sa podľa všetkého pokúsila kolónu niekoľkých vozidiel ozbrojencov zastaviť. „Obliekli sa do policajných uniforiem a zabili nevinných chlapcov, ktorí slúžia na tomto stanovišti. Neujdú spravodlivej odplate,“ uviedol vo videovzkazu na sociálnej sieti Instagram Ramzan Kadyrov, ktorý je hlavou tejto ruskej autonómnej republiky.

Ozbrojenci sa podľa Kadyrova chystali v Groznom uskutočniť „veľké teroristické útoky“. Ich plány ale zmarila úvodná prestrelka s dopravnými policajtmi. K útokom v Groznom sa na webe prihlásili islamskí radikáli, ktorí chcú z Čečenska urobiť súčasť emirátu na Kaukaze.

Po strete na kontrolnom policajnom poste sa útočníci uchýlili do sídla nakladateľstva, ktoré bolo pri prestrelke zapálené a zničené. Ruské médiá s odvolaním sa na miestnych obyvateľov ohlásili, že od budovy sa ozývala streľba z ťažkých zbraní, zrejme aj granátometov. Na zverejnených záberoch horiaceho niekoľkoposcho­dového domu, v ktorom sídli niekoľko miestnych novín, sú patrne rozsiahle poškodenia, očividne následkom bojov.

Podľa NAK bolo po skončení bojov na mieste útoku nájdených veľa strelných zbraní, granáty a 24 náloží trhavín. Telá ôsmich útočníkov sa polícii podarilo identifikovať, uvádza sa vo vyhlásení protiteroristického výboru s tým, že zabití islamisti boli Čečenci. Agentúra Interfax uviedla, že pod troskami jedného z poškodených domov bolo nájdené telo mŕtveho civilistu. Medzi policajtmi je dvadsaťosem zranených, traja z nich sú vo vážnom stave.

Aj keď nepokoje nie sú na ruskom severnom Kaukaze ničím neobvyklým, rázne bezpečnostné opatrenia zavedené Ramzan Kadyrov uchránili metropolu na niekoľko rokov pred väčšími násilnosťami, napísala AP. Tento rok v októbri zabil samovražedný atentátnik v Groznom najmenej štyroch policajtov, ďalší štyria strážcovia poriadku vtedy utrpeli zranenia.

Ruské vojská v nedávnej minulosti zviedli s čečenskými separatistami dve vojny, než sa krajine podarilo spacifikovať, a to aj za cenu obrovských dotácií z ruského rozpočtu. Veľké boje utíchli už pred rokmi, dodnes však o sebe dávajú vedieť prívrženci vytvorenia islamského štátu na Kaukaze, ktorí čas od času organizujú atentáty aj v hĺbke Ruska a dokonca aj v Moskve. Ruské úrady sa tiež obávajú návratu bojovníkov zo sýrskej občianskej vojny, kde podľa médií bojujú na strane islamistov prinajmenšom stovky Čečencov a ďalších radikálov z Ruska.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Čečensko #Ramzan Kadyrov