Proruskí separatisti odmietli mierové rokovania

Pred zastavením bojov v utorok na východe Ukrajiny odmietli proruskí separatisti mierové rokovania v Minsku, čím zmarili nádeje navrhovateľov.

08.12.2014 08:58 , aktualizované: 14:33
Ukrajina Foto: ,
Proruskí vzbúrenci v ukrajinskom meste Charcyzk.
debata (329)

Denis Pušilin, ktorý stojí na čele rokovacieho tímu separatistov, odmietol na utorok navrhovaný termín rokovania, pretože ho považuje za priskorý. Vopred je potrebné vyjasniť si presný program rokovaní, povedal v pondelok Pušilin. „Pokoj zbraní“ v utorok však zostáva nezmenený.

Opakované rokovania v bieloruskom hlavnom meste navrhol ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý povedal, že by sa mohli konať za účasti Kyjeva, Moskvy, zástupcov proruských separatistov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Rusko je pripravené na ďalšie kolo rokovaní v hlavnom meste Bieloruska Minsk s cieľom ukončenia násilia vo východnej Ukrajine, povedal v pondelok vrchný zahraničnopolitický poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov novinárom. Rusko je podľa neho pripravené urobiť čokoľvek na uskutočnenie kontaktnej skupiny v Minsku tento týždeň.

Na východe Ukrajiny zomreli ďalší civilisti

Najmenej šesť ďalších civilistov prišlo podľa Kyjeva o život počas uplynulých 24 hodín a traja boli zranení počas porušovania prímeria na východe Ukrajiny.

Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové stredisko vojenskej operácie vedenej armádou proti proruským separatistom, podľa ktorého ide o obete paľby povstalcov.

Agentúra TASS na druhej strane s odvolaním sa na povstalecké zdroje oznámila, že pri ostreľovaní mesta Horlivka zahynul muž, keď na jeho dom dopadol delostrelecký granát. Ďalších päť osôb – dve ženy, dve deti a muž, utrpelo zranenia.

Hovorca ukrajinskej armády Dmytro Tymčuk na svojom facebookovom účte tvrdil, že ruská armáda cez víkend poslala povstalcom ďalšie zbrane, vrátane húfnic, a munície. Taktiež vraj do povstaleckých oblastí Donbasu prešli ďalší ruskí žoldnieri a nové jednotky z útvarov presunutých k ukrajinským hraniciam. Majú nahradiť utrpené straty z predchádzajú­cich dní.

Podľa Tymčuka na územie kontrolované vzbúrencami prišli aj oddiely špeciálnych síl ruského ministerstva vnútra. Pôvodné jednotky presunuté na východ Ukrajiny prišli údajne o štvrtinu pôvodného počtu svojich príslušníkov.

Ukrajinská armáda tiež uviedla, že rebeli za posledných 24 hodín v 55 prípadoch porušili prímerie paľbou z diel a raketometov.

329 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina