Hľadá Orbán spojencov proti USA?

Maďarský premiér obvinil USA, že vyčlenili niekoľko sto miliónov dolárov na prípravu akčného plánu proti dvom desiatkam krajín strednej a východnej Európy a spravili si z nich "operačnú zónu" v snahe vyvinúť tlak na ich vlády.

18.12.2014 10:00
Viktor Orbán, maďarský premiér Foto:
Viktor Orbán.
debata (62)

„Viktor Orbán sa pravdepodobne snaží nájsť nových spojencov pre svoju vojnu proti Spojeným štátom,“ komentoval portál Index.hu načasovanie Orbánovej reakcie na nedávne vyhlásenie námestníčky šéfa americkej diplomacie Sarah Sewallovej na termín belehradského summitu 16 krajín strednej a východnej Európy a Číny.

Sewallová minulý týždeň vyhlásila, že pre rozsiahlu korupciu, ktorá poškodzuje aj národnobezpečnostné záujmy Washingtonu, vypracujú veľvyslanectvá USA akčný plán na podporu protikorupčných reforiem v hostiteľských krajinách strednej a východnej Európy.

Orbán na margo tohto plánu v Belehrade podľa agentúry MTI poznamenal, že hoci dôvod tejto ofenzívy tajných služieb nechápe, v jej pozadí sa možno skrývajú americké obavy súvisiace s dohodou o voľnom obchode medzi EÚ a USA. „V každom prípade z tohto amerického kroku v Maďarsku nik nemá radosť, pretože aj u nás ľudí irituje skôr prefíkanosť, falošnosť a diplomatické úskoky,“ povedal maďarský premiér. „Ak niekto chce spolupracovať s Maďarskom, sme na to otvorení. Nesmú však na nás vyvíjať nátlak alebo míňať peniaze za našimi chrbtami,“ dodal.

Budapešť sa na Washington sťažovala aj v Bruseli. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Szabolcs Takács na Rade pre všeobecné záležitosti EÚ vyjadril znepokojenie nad tým, že jeden z najdôležitejších spojencov pripravuje akčný plán v strednej a východnej Európe bez konzultácií s vládami príslušných krajín. „To všetko možno považovať za porušenie suverenity,“ citoval ho denník Magyar Nemzet.

„Naša vláda by nepovažovala za správne, keby v Maďarsku iná krajina preto podporovala mimovládne organizácie, aby sa tie v akejkoľvek záležitosti pokúšali podkopávať integritu demokraticky a legitímne zvolenej vlády,“ dodal.

USA už v októbri pre podozrenie z korupcie zakázali vstup na svoje územie šiestim vysokým maďarským predstaviteľom. Je medzi nimi aj šéfka daňového úradu, ktorú Orbán tento týždeň pod hrozbou zosadenia prinútil, aby zažalovala vedúceho amerického zastupiteľského úradu v Budapešti z poškodzovania svojho dobrého mena.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #Viktor Orbán