Taliansky prezident avizuje rezignáciu na koniec roka

Taliansky prezident Giorgio Napolitano vo štvrtok potvrdil, že koncom roka opustí svoju pozíciu. Stane sa tak po menej ako dvoch rokoch od začiatku jeho druhého sedemročného funkčného obdobia.

18.12.2014 19:00
Giorgio Napolitano Foto:
Taliansky prezident Giorgio Napolitano.
debata

Napolitano však svoj odchod avizuje dlhodobo. Dôvodom je jeho pokročilý vek a chatrné zdravie. Na najvyššom poste chcel zotrvať do konca talianskeho predsedníctva, ktoré sa formálne končí s príchodom nového roka, píše portál talianskej tlačovej agentúry ANSA.

Napolitano stojí na čele Talianska od mája 2006. V apríli 2013 po presviedčaní po druhý raz zložil prezidentskú prísahu a stal sa tak prvou hlavou štátu, ktorá zostala na čele Talianska aj po absolvovaní prvého sedemročného funkčného obdobia.

Urobil tak v záujme ukončenia politickej krízy, ktorá vznikla po februárových voľbách pre neschopnosť politických strán vytvoriť novú vládu.

Nástupca Napolitana, bývalého bojovníka proti fašizmu a niekdajšieho komunistu, vzíde z parlamentného hlasovania. Medzi favoritmi sa objavili mená expremiérov Romana Prodiho či Giuliana Amata. Spomína sa aj šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #prezident #Giorgio Napolitano