V Česku stále klesá podpora Zemana

Dôvera v prezidenta Miloša Zemana v Česku stále klesá. V prieskume agentúry CVVM mu v decembri dôverovalo len 34 percent opýtaných, v októbri to bolo viac ako polovica opýtaných.

19.12.2014 20:39
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (36)

Pohoršili si takmer všetky ústavné inštitúcie. Prezidentovi najviac dôverujú respondenti starší ako 60 rokov, nezamestnaní, dôchodcovia a priaznivci ľavicových strán. „Pán prezident nepreceňuje prieskumy verejnej mienky, ale vníma tie čísla a bude sa v budúcom roku viac stretávať s občanmi,“ povedal pre IDnes.cz hovorca prezidenta Jiří Ovčáček. Podľa neho je cestou k väčšej podpore dialóg s občanmi.

Vláda Bohuslava Sobotku uspela v prieskume o niečo lepšie. Verí jej necelá polovica (44 percent) opýtaných. Najviac priaznivcov má predovšetkým u ľavicových voličov. U pravicových sympatizantov je ich podpora výrazne nižšia. Pokles dôvery zaznamenala aj Poslanecká snemovňa. Dôveru jej vyslovilo 29 percent opýtaných, čo je oproti minulému prieskumu prepad o 5 percent.

Ľudia sú celkove nespokojní so súčasnou politickou situáciou. Spokojnosť s ňou vyjadrilo len 15 percent opýtaných. Pozitívnejšie hodnotia aktuálnu situáciu najmä ľudia do 29 rokov, respondenti s dobrou životnou úrovňou a priaznivci strán ANO a KDU-ČSL.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Česko #Miloš Zeman