Vo Francúzsku vodič vrážal do ľudí a kričal Alláhu akbar

Francúzska polícia zatkla muža, ktorý za zvolania "Alláhu akbar" (Boh je preveľký) úmyselne vrážal do chodcov. Incident sa odohral v nedeľu večer v uliciach mesta Dijon a 11 ľudí sa pri ňom zranilo. Stav dvoch je vážny.

22.12.2014 07:15
debata (2)

Podľa polície zrejme ide o duševne chorého muža, uviedla agentúra AFP. Úrady útok neoznačili za teroristický, ale vláda ho berie veľmi vážne; v pondelok je v Dijone očakávaný minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Útočník, ktorý sa podľa polície narodil v roku 1974 a bol pacientom psychiatrickej kliniky, krátko pred 20:00 v tomto meste v strednom Francúzsku začal vrážať autom typu Renault Clio do ľudí na piatich rôznych miestach. V prvej výpovedi podľa médií uviedol, že „konal za palestínske deti“.

Predošlý útočník bol tiež duševne chorý

V sobotu tiež v strednom Francúzsku polícia na predmestí mesta Tours zastrelila muža po tom, ako prišiel na policajnú stanicu s nožom, s ktorým za rovnakého zvolania „Alláhu akbar“ napadol a zranil troch príslušníkov. Zranení príslušníci boli hospitalizovaní a sú mimo nebezpečenstva, oznámili úrady. Útok označili za „mimoriadne agresívny“. Aj tento útočník bol podľa úradov duševne nevyrovnaný, navyše mal pravdepodobne rodinné problémy. Ani tento útok úrady neoznačili za teroristický, ale na jeho vyšetrovaní sa podľa zahraničných agentúr podieľa protiteroristická jednotka.

K útokom došlo v čase, keď Islamský štát a ďalšie teroristické organizácie opakovane vyzvali svojich prívržencov na útoky proti Francúzsku kvôli jeho prístupu k islamistom, predovšetkým leteckým úderom po boku USA proti pozíciám islamistov v Iraku. Extrémisti podľa agentúry AP vo výzvach navrhli, aby ktokoľvek nahnevaný na francúzsku vládu použil ako zbrane autá či nože na vykonanie takzvaných útokov vlka samotára.

V marci 2012 mladý radikálny islamista Mohamed Merah zabil v oblasti Toulouse na juhu Francúzska postupne sedem ľudí v mene islamskej svätej vojny. Nakoniec bol zabitý pri prestrelke s políciou. O rok neskôr, v máji 2013, ďalší podobný extrémista zranil na krku vojaka v obchodnej štvrti La Défense pri Paríži. Vo Francúzsku s 65 miliónmi obyvateľov žije podľa AFP päť až šesť miliónov moslimov. Ide o najsilnejšiu moslimskú komunitu v Európe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teroristický útok #islamisti #Islamský štát