Putin pozval susedné štáty do eurázijskej integrácie

Projekt eurázijskej integrácie je otvorený pre ktorýkoľvek štát na východ i západ od Ruska. Na vrcholnej schôdzke štátov Eurázijskej hospodárskej únie (EAHU) v Moskve to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

23.12.2014 16:03
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (152)

Zakladajúcimi členmi EAHU, ktorá formálne vznikne 1. januára budúceho roka, sú okrem Ruska Kazachstan a Bielorusko, nedávno sa prihlásili aj Arménsko a Kirgizsko.

Aj ďalším štátom bývalého Sovietskeho zväzu sú dvere do nového integračného zoskupenia otvorené, povedal Putin. Všetky problémy stojace v ceste novému hospodárskemu zväzku boli podľa šéfa Kremľa kompromisne vyriešené. Formálny začiatok existencie EAHU je zároveň vstupom do vyšších etáp integrácie, predpovedal ruský prezident.

Záujem o spoluprácu s EAHU prejavujú mnohé krajiny, pokračoval Putin a vymenoval Vietnam, Turecko, Indiu a Izrael. Zónu voľného obchodu, ktorá je základom hospodárskych stykov členských štátov EAHU, plánuje Rusko vytvoriť aj so stredoázijským Uzbekistanom.

Kľúčovou krajinou pre budúcu hospodársku integráciu bývalých sovietskych republík bola donedávna Ukrajina. Februárový prevrat, pri ktorom bol v Kyjeve zvrhnutý proruský prezident Viktor Janukovyč, ale plány Kremľa zmaril.

Nové ukrajinské vedenie uzavrelo asociačnú zmluvu s Európskou úniou a otvorene vyjadrilo záujem o členstvo v EÚ aj v NATO. Orientácia na hospodársku integráciu s Európou je s členstvom v EAHU podľa ekonómov nezlučiteľná.

Ukrajinská kríza vniesla rušivé prvky aj do vzťahov Moskvy s jej najvernejšími spojencami. Kyjev v minulých dňoch navštívil kazašský prezident Nursultan Nazarbajev a bieloruský vodca Alexander Lukašenko a obaja deklarovali podporu novému ukrajinskému vedeniu.

Najmä Lukašenkov ústretový vzťah k novej ukrajinskej reprezentácii, ktorú Rusko označuje za dediča násilného puču, údajne najvyššie kremeľské vedenie pobúrilo.

Summitu EAHU v utorok v Moskve predchádzala schôdza Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), obranného paktu bývalých sovietskych republík. Podľa ruských komentátorov sa počas rokovaní EAHU ani ODKB Putin s Lukašenkom nestretol, hoci ich rokovanie bolo pôvodne plánované.

Sám Lukašenko svojim utorkovým prejavom kremeľkého hostiteľa nepotešil. Ekonomická integrácia v postsovietskom priestore podľa neho neexistuje, voľný pohyb tovaru v rámci colnej únie nikdy nefungoval a nefunguje ani dnes.

Mimoriadnu kritiku adresoval bieloruský vodca obchodným vzťahom s Ruskom, ktoré negatívne ovplyvnila špirála sankcií medzi Moskvou, Bruselom a Washingtonom a ruská menová kríza. „Odpovedzte si sami: došlo medzi nami k dnešnému dňu ku skutočnej liberalizácii obchodných podmienok?“ spýtal sa Lukašenko ruských novinárov na tlačovej konferencii.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko #Euroázijská únia