Nebudem ustupovať revúcemu davu, povedal Zeman v posolstve

Miloš Zeman chce byť prezidentom suverénny Českej republiky, ktorá obhajuje svoje národné záujmy a nepodlieha vonkajším tlakom ako v čase Varšavskej zmluvy alebo Rady vzájomnej hospodárskej pomoci.

26.12.2014 14:17
Miloš Zeman Foto:
Miloš Zeman počas Vianočného posolstva v Českej televízii.
debata (74)

Česká hlava štátu, ktorá je kritizovaná za svoj postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu a dodržiavaniu ľudských práv v zahraničí to povedal v piatkovom Vianočnom posolstve, o ktorom informuje server České noviny.

Zdôraznil, že nikdy nebude ustupovať revúcemu davu a trvá na svojich výrokoch, ktoré vyvolali v poslednej dobe vlnu protestov.

„Naposledy sa revom dorozumievali neandertálci, ale to je pomerne dávno,“ podotkol prezident. Pri oslavách 17. novembra v uliciach proti Zemanovi protestovali tisíce ľudí, v pražskom Albertove za prítomnosti prezidentov okolitých krajín, vrátane prezidenta Andreja Kisku. Po Zemanovi dokonca hádzali vajíčka a počas prejavu ho vypískali.

Odpor sa zradikalizoval po tom, čo v novembri použil niekoľko vulgárnych výrazov v priamom rozhlasovom prenose a následne, keď odmietol, že by zásah komunistickej bezpečnosti na Národnej triede 17. novembra bol masaker.

„Nikdy nebudem nadbiehať prikrášľovaniu našich dejín podľa princípu čo Čech, to hrdina, aj keď viem, že by to bolo nanajvýš populárne,“ vyhlásil Zeman. Nikdy tiež vraj nebude súhlasiť s tým, aby sa za symbol boja za ľudské práva vydávala „pornografická skupinka s vulgárnym názvom“, pretože je to podľa prezidenta urážka skutočných bojovníkov za ľudské práva. V novembrovom relácii Českého rozhlasu Hovory z Lánov Zeman v tejto súvislosti hovoril o ruskej hudobnej skupine Pussy Riot.

Prezident ale v posolstve upozornil, že každý má právo na vlastný názor a pri cestách do krajov sa s ním môže ktokoľvek stretnúť. „A tým, ktorí majú nesúhlasný názor, dávam vždy právo prvého slova. Žijeme v slobodnej spoločnosti a na svoje mienky, nezávislý názor, má teda právo každý. Dokonca aj prezident republiky,“ povedal.

Nikdy ale vraj nebude brať vážne bývalých antichartistov ako dnešných bojovníkov za demokraciu. Zeman nespresnil, koho má na mysli, jeho poznámka sa ale mohla týkať napríklad spisovateľa a herca Zdeňka Svěráka, ten na konci septembra okrem iného podpísal petíciu, v ktorej sa dištancuje od postoja Zemana a vlády k situácii na Ukrajine.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman