Medzinárodná koalícia bombardovala IS v Iraku a Sýrii

Lietadlá zahraničnej koalície v nedeľu pokračovali v náletoch na pozície radikálov z Islamského štátu (IS). Podľa amerického velenia, ktoré operácie koordinuje, útočili na osem cieľov v severnej Sýrii a na päť v Iraku.

28.12.2014 18:50
debata (7)

IS vyhlásil v júni v časti Sýrie a Iraku kalifát a v Sýrii odvtedy podľa sýrskych mimovládnych zdrojov zavraždil skoro 2-tisíc ľudí.

Sýrski ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z exilu, tvrdia, že IS od júna povraždil vyše 1 800 ľudí, z toho 1 175 bolo civilistov. Bojovníci z IS ich vraj zabíjajú streľbou, ukameňovaním alebo stínáním hláv.

Najviac incidentov je hlásených z provincií Dar az-Zaur, Hasáky, Rakka, Halab, Homs a Hamá. Medzi zavraždenými bolo osem žien a štyri deti. Polovica z obetí IS patrila k sunnitskému kmeňu Saito, ktorý proti IS povstal v lete na východe Sýrie. K zavraždeným ďalej patrí vyše 500 sýrskych vojakov a milicionárov a tiež 120 členov IS, ktorí sa pokúsili o dezerciu. Mnoho vrážd bolo zdokumentovaných na videu a IS záznamy používa na zastrašovanie svojich odporcov.

Medzinárodná koalícia sa pri útokoch v Sýrii zameriava na okolie kurdského mesta Kobani, o ktoré sa bojuje od septembra. V Iraku potom na oblasť pohoria Sindžár a okolie Mosulu. IS tento rok vyhlásil na severe oboch krajín kalifát a koaličné útoky majú spomaliť jeho ďalší postup.

USA rovnako ako ďalšie krajiny odmietli zapojiť do bojov pozemné jednotky a obmedzujú sa na letectvo a na vojenské poradenstvo. V Iraku má poradcu a zrejme tiež vojakov Irán.

Jeden z iránskych dôstojníkov bol na misii proti IS zabitý. O smrti generála Hamída Taghavího informovali elitné revolučné gardy a označili ho za poradcu, ktorý pracoval s irackými dobrovoľníkmi. Pochovaný bude v pondelok v mešite v sídle revolučných gárd v Teheráne.

Hoci iránska vláda nepriznáva, že posiela do Iraku vojakov, iránska tlač informovala o úmrtí už niekoľkých vojakov, a to nielen v Iraku, ale aj v Sýrii.

V októbri bol v Teheráne iracký premiér Hajdar Abad a Irak potom navštívil predseda iránskeho parlamentu Alí Laridžání. Šiítsky Irán je vítanou posilou Iraku, ktorého moslimovia sa väčšinou hlásia aj k šiítskemu islamu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #Irán #Islamský štát #kalifát