Lietadlo AirAsia sa zrejme zrútilo do mora

Nezvestné lietadlo spoločnosti Indonesia AirAsia so 162 ľuďmi na palube sa pravdepodobne zrútilo do mora. Uviedla to indonézska pátracia a záchranná agentúra.

29.12.2014 07:15
AirAsia, lietadlo, Malajzia, Indonézia,... Foto: ,
Lietadlo AirAsia Airbus A320-200.
debata (13)

Lietadlo na linke z indonézskej Surabaje do Singapuru v nedeľu skoro ráno miestneho času zmizlo z obrazoviek radarov. Indonézia v pondelok obnovila pátranie po nezvestnom lietadle, ktoré v nedeľu prerušila kvôli tme.

Počas pátrania sa zatiaľ nenašli žiadne trosky, indonézsky viceprezident Jusuf Kalla však už na nedeľnej tlačovej konferencii vyjadril obavu, že sa lietadlo zrútilo. O príčinách ťažkostí stroja, ktorého pilot žiadal o zmenu výškovej hladiny letu, aby sa vyhol búrkové oblasti, sa zatiaľ len špekuluje. Najčastejšie sa hovorí o mimoriadne zlých poveternostných podmienkach.

Indonesia AirAsia je dcérskou firmou malajzijskej leteckej spoločnosti AirAsia. Cena akcií firmy AirAsia sa po začatí pondelkového obchodovania prepadla o takmer 13 percent. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň od konca novembra, napísala agentúra Reuters.

Nezvestné lietadlo už nemôže byť vo vzduchu, pretože malo palivo len na dve hodiny letu. Bolo v ňom 155 cestujúcich a sedemčlenná posádka. V nej bolo šesť Indonézanov a jeden Francúz; na zozname cestujúcich sú hlavne Indonézania, traja Juhokórejčania, a po jednom občanovi Singapuru, Malajzie a Británie.

Okrem 138 dospelých cestujúcich bolo v lietadle 17 detí. Británia identifikovala svojho občana ako riaditeľa energetickej firmy Chi Man Choi, ktorý letel s dvojročnou dcérou do Singapuru za manželkou.

Kontrolná veža v Jakarte s lietadlom stratila kontakt v nedeľu 00:18 SEČ, teda 43 minút po štarte. Pilot sa vraj naposledy prihlásil o 00:12 SEČ. Letel vo výške 9,7 kilometra a žiadal o povolenie vystúpiť do výšky 11,5 kilometra, aby sa vyhol búrke. Na radarových obrazovkách bolo lietadlo ešte o 00:16 SEČ, avšak identifikovateľné bolo iba cez automatický signál.

O dve minúty neskôr z radaru zmizlo. Táto informácia sa líši od správy vydanej spoločnosťou AirAsia, podľa nej bol kontakt prerušený o 00:24 SEČ.

Od počiatku sa objavovali informácie o vraku, naposledy v nedeľu večer miestneho času indonézsky server Bangka Post tvrdil, že trosky sa nachádzajú východne od ostrova Belitung, ktorý leží pri východnom pobreží Sumatry. Lietadlo sa pred stratou kontaktu nachádzalo medzi indonézskym prístavom Tanjung Pandan a mestom Pontianak v provincii Západný Kalimantan na Borneu; pátranie sa sústreďuje na Jávske more.

Incident je tento rok už tretím veľkým leteckým problémom spájaným s Malajziou. V marci zmizlo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube a rozsiahle pátranie po ňom zostáva stále bez výsledku.

17. júla bol nad Ukrajinou zostrelený stroj spoločnosti Malaysia Airlines s 298 ľuďmi. Letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru a nikto z ľudí na palube neprežil.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #indonézia #AirAsia