V Kyjeve schválili rozpočtový polotovar, dorobí ho MMF

Tesne po štvrtej hodine ráno v pondelok schválili ukrajinskí poslanci od začiatku kontroverzný štátny rozpočet na rok 2015.

29.12.2014 13:37
debata (91)

Už pred hlasovaním cítili mnohí zákonodarcovia, že ide „polotovar“, dokument šitý horúcou ihlou pod tlakom aj Medzinárodného menového fondu (MMF). Ďalšie potrebné zahraničné finančné investície, ktoré by podľa MMF mali predstavovať až 19 miliárd dolárov (viac ako 15,5 miliardy eur), totiž fond podmienil schválením rozpočtu do konca tohto roku.

„Po rokovaniach s medzinárodnými veriteľmi ho budeme upravovať. Veľa bodov zmeníme podľa toho, ako sa dohodneme,“ povedal bez obalu premiér Arsenij Jaceňuk citovaný ukrajinskými médiami. Samotné rokovania s MMF sa začnú 7. januára a podľa vyjadrenia Jaceňuka rozpočtový „polotovar“ má byť upravený najneskôr do 15. februára.

V snahe predísť hroziacim komplikáciám, prišiel medzi poslancov svojej frakcie Bloku Petra Porošenka aj samotný prezident. Ako informoval portál Newsru.ua s jediným cieľom: máte na výber – budete hlasovať za rozpočet, alebo končíte vo frakcii.

„Mnohé veci sú v rozpočte nedopracované,“ priznal po hlasovaní aj líder Porošenkovej frakcie Juril Lucenko. Podľa neho dôvodom je, že vláda funguje iba niekoľko týždňov. Ibaže mnohí poslanci, vrátane koaličných, nevedia prehltnúť, že nemali vlastne žiadnu možnosť podrobne sa zoznámiť s vládou navrhovaným dokumentom. Pritom najväčší dôraz pri jeho zostavovaní sa kládol na sociálne škrty a rapídne zvýšenie nákladov na zbrojenie (viac ako 4,6 miliardy eur). V prvom prípade už premiér Jaceňuk informoval Ukrajincov, že od 1. januára začnú platiť trhové ceny za odber plynu pre maloodberateľov.

„Hlasovanie o rozpočte je obrovským škandálom Arsenija Jaceňuka a jeho Ľudového frontu ,“ napísal na jednej zo sociálnych sietí nezávislí poslanec Volodymyr Parasjuk, bývalý veliteľ jedného z dobrovoľných práporov. „Dnes vami zvolení poslanci hlasovali za čistý list papiera na ktorý budú môcť napísať svoje korupčné schémy a rozdeľovať prostriedky za provízie,“ dodal znechutený aktivista Majdanu. V rovnako pesimistickom tóne sa vyjadril aj ekonóm Aleksandr Ochrimenko, šéf Ukrajinského analytického strediska.

„Organizátori Majdanu schválili rozpočet s jediným cieľom: nakradnúť čo najviac peňazí. Krátia sociálne výdavky a zvyšujú daňové zaťaženie podnikateľov. Pritom náklady na obranu zvyšujú iba preto, aby si mohli čo najviac nahonobiť na vojenských objednávkach,“ reagoval na rastúce náklady obyvateľstva Ochrimenko pre portál Ukraina.ru. Zároveň pripomenul, rozpočet ráta s „nulovým“ pohybom v prípade životného minima Ukrajincov (1176 hrivien – asi 61 eur) a najnižšieho dôchodku, ktorý ostáva na úrovni 959 hrivien (asi 50 eur).

Ako hlasovali

Z celkového počtu 423 poslancov sa pred hlasovaním zaregistrovalo 329 poslancov. Z nich 233 hlasovalo za návrh rozpočtu. Z toho:

  • Blok Petra Porošenka – 120
  • Ľudový front – 81
  • Svojpomoc – 10
  • Radikálna strana – 17
  • Nezávislí – 5

Za dokument nehlasovali: Baťkivščina, Opozičný blok, frakcie Vôľa ľudu a Ekonomický rozvoj

Rozpočet na rok 2015 ráta:

  • s poklesom ekonomiky o 4,3% pri inflácii 13%
  • s príjmom 475,2 miliardy hrivien (viac ako 24,7 miliardy eur)
  • s nákladmi 527,2 miliardy hrivien (asi 27 miliárd eur)
  • s deficitom 63,6 miliardy hrivien (viac ako 3,3 miliardy eur)

ZDROJ: UNIAN

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Ukrajina