Kurdi dobyli už takmer celé sýrske Kobani

Kurdi bojujúci proti Islamskému štátu v Kobani v severnej Sýrii sa zmocnili kľúčovej štvrte a kontrolujú už 80 percent mesta, informuje spravodajská stanica BBC citujúca Sýrsku organizáciu pre monitorovanie ľudských práv.

06.01.2015 11:44
debata (6)

Miestni Kurdi podporovaní irackými kurdskými silami Pešmerga obsadili podľa týchto údajov štvrť, kde sa nachádza aj centrála policajných síl. Islamisti sa k mestu priblížili v septembri a väčšinu z neho rýchlo obsadili. Odvtedy však Kurdom výrazne pomohli americké nálety, ktoré militantov sústavne zatláčajú späť. Organizácia so sídlom v Británii uvádza, že Kurdi obsadili bezpečnostnú oblasť po prudkých bojoch, ktoré sa začali v nedeľu v noci. Predstavitelia Kobani správu potvrdili a dodali, že Islamský štát stále kontroluje východné štvrti Maktala a Kani Kordan.

Postup islamistov na Kobani spôsobil útek miestneho obyvateľstva, ktoré našlo útočisko najmä v susednom Turecku. Odhaduje sa, že v bojoch o mesto zahynuli už stovky ľudí. Islamský štát od minulého roka ovláda rozsiahle oblasti Sýrie i susedného Iraku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Kobani