Predavač z kóšer obchodu v Paríži pomohol šiestim rukojemníkom

Dva dni po dráme v židovskom obchode s potravinami v Paríži, kde terorista Amedy Coulibaly zabil štyroch ľudí a zadržiaval niekoľko hodín 15 ďalších, sa na sociálnych sieťach šíri rozprávanie o hrdinstve niektorých rukojemníkov.

11.01.2015 08:38
debata (22)

Najväčšiu pozornosť priťahuje príbeh 24-ročného moslimského predavača supermarketu pôvodom zo západoafrického Mali Lassana Bathilyho, ktorý zachránil najmenej šesť zákazníkov, keď im pomohol ukryť sa v chladiacej komore.

Dvadsaťdvaročný bývalý zamestnanec obchodu Yohan Cohen sa podľa denníka Daily Telegraph zase údajne zmocnil jednej zo zbraní útočníka, keď hrozilo, že Coulibaly zabije trojročného chlapca. Zbraň sa ale zasekla a terorista odvážlivca chladnokrvne zastrelil.

„Skupinka zákazníkov zbadala, že do obchodu vstúpil ozbrojenec a začal paľbu. Reflexívne tak utiekla po schodisku do suterénu, aby sa ukryla. Bolo ich šesť, vrátane ročného dieťaťa,“ uviedol miestny predstaviteľ Malik Yettou. „Pomohol im pritom predavač Lassana Bathily a schoval ich do bezpečia,“ dodal.

„Keď zbehli dole, otvoril som dvere chladiacej komory, zhasol som tam a vypol chladenie. Vpustil som ich dovnútra a zavrel dvere. Povedal som im, aby boli ticho, že pôjdem preč,“ opísal mladý muž, ktorého televízia BFMTV označila za moslima z Mali.

Rukojemníci boli v kontakte s políciou

Bathily potom použil výťah na tovar, s ktorého pomocou sa dostal von z obchodu, a mohol tak policajtom poskytnúť cenné informácie o tom, čo sa v supermarkete deje. Ukrytí ľudia boli vďaka mobilným telefónom v kontakte so svetom vonku, a tak sa nakoniec dozvedeli, že na teroristu zaútočili policajti a zneškodnili ho. Keď vyšli von, všetci Bathilymu ďakovali.

Fotografie mladého černocha nazvané „malijský moslim“ sa krátko potom začali šíriť na Twitteri ako symbol jednoty ľudí stojacich proti terorizmu. Podľa denníka Daily Telegraph sa v chladiacej komore ukrývala medzi inými tiež Sarah Bittonová so svojím 11-mesačným dieťaťom.

Médiá v piatok zverejnili dramatické zábery, na ktorých je vidieť, ako po boku ozbrojených policajtov uteká z kóšer obchodu s bábätkom zovretým v náručí.

Po oslobodení sa Bittonová, dcéra majiteľa kóšer mäsiarstva v belgickom Uccle, zverila zdravotníkom so svojimi obavami z podchladenia dojčaťa. To sa však nepotvrdilo, podľa zdravotníkov bolo dieťa „v poriadku a zdravé“, malo ružovú tváričku a normálnu telesnú teplotu.

Na Coulibalyho namierili zbraň

Smutným hrdinom prepadnutia supermarketu bol naopak jeden zo zákazníkov Yohan Cohen, ktorý predtým v obchode pracoval, aby si nasporil na svadbu, tú plánoval so svojou snúbenicou. Cohen si všimol, že terorista nechal jednu zo zbraní položenú na predajnom pulte, zatiaľ čo pušku kalašnikov držal v rukách.

Cohen ležiacu zbraň schmatol a namieril na útočníka Coulibalyho. Následne však zbraň odložil, pretože sa zasekla. Rukojemník stlačil spúšť, no výstrel sa neozval. Coulibaly mu vzápätí vpálil guľku do hlavy.

„Policajti uviedli, že terorista sa vyhrážal, že zabije trojročného chlapca, a Yohan sa ho pokúsil zastaviť. Schmatol zbraň teroristu, ale kým dokázal vystreliť, útočník ho na mieste usmrtil ranou do hlavy,“ povedal bratranec Yonatan izraelskému serveru Ynetnews o Yohan, ktorý sa spoločne s ďalšími tromi mužmi stal obeťou teroristu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Paríž