Al-Kajdá a ISIL násilie živia. Plánujú aj útoky?

Pomerne ľahký, ale verejne známy cieľ. Veľa mŕtvych a obrovská mediálna pozornosť. "Zdá sa, že útok na satirický magazín vyzerá do istej miery ako potvrdenie trendu džihádistických aktivít,“ povedal pre Pravdu Gilbert Ramsay z Centra pre štúdie terorizmu a politického násilia na univerzite v škótskom St Andrews.

12.01.2015 12:00
Islamský štát, Irak Foto:
V posledných mesiacoch analytici upozorňovali na západných džihádistov s kontaktmi na teroristické skupiny, ako sú Islamský štát a Al-Kajdá v Sýrii, Iraku a v ďalších oblastiach konfliktov. /Ilustračné foto/
debata (11)

"Sústredia sa viac na útoky proti jednotlivcom, ktorých z niečoho obviňujú. Nie na masové atentáty, aby potrestali štát vraždením civilistov,“ vysvetľuje odborník.

Príkladom veľkého útoku bol Madrid v roku 2004, kde pri výbuchoch vo vlakoch zahynulo 191 ľudí. Tiež samovražedné atentáty v londýnskom metre v roku 2005, ktoré si vyžiadali 52 obetí.

Obavy z džihádistov

Organizácie ako Al-Kajdá sa opakovane vyhrážajú Západu násilím. Nie vždy sa však dá okamžite určiť, do akej miery sa veľké teroristické siete na útokoch priamo podieľajú. Bratia Kouachiovci a Amedy Coulibaly, ktorí sú zodpovední za minulotýždňové násilie vo Francúzsku, boli podľa vlastných slov inšpirovaní Al-Kajdá aj Islamským štátom (ISIL). Mohli tvoriť aj teroristickú bunku. Čo to znamená? Môžeme očakávať viac útokov?

"V posledných mesiacoch analytici upozorňovali na západných džihádistov s kontaktmi na teroristické skupiny, ako sú Islamský štát a Al-Kajdá v Sýrii, Iraku a v ďalších oblastiach konfliktov. Zdá sa, že útoky vo Francúzsku len potvrdili tieto obavy,“ uviedol pre Pravdu expert na terorizmus Max Abrahms zo Severovýchodnej univerzity v Bostone. "Očakávam viac podobných útokov. Predpokladá sa, že okolo 200 džihádistov sa zo Sýrie a Iraku vrátilo do Francúzska, v skutočnosti však toto číslo môže byť vyššie. Okrem toho mnohí teroristi ani necestujú do regiónov, kde sa bojuje, ani sa nestretávajú s vodcami radikálnych organizácií. Jednoducho sa inšpirujú ich rétorikou,“ pripomína Abrahms.

Ďalší expert Bart Schuurman je, čo sa týka ďalších možných útokov, opatrný. Pripúšťa ich, zároveň však varuje pred prílišnou panikou.

„Môže sa stať, že útokov bude viac? Dúfam, že nie. Keď sa však pozrieme na vlaňajšiu sériu incidentov vo Francúzku a terajšiu vlnu násilia, určite existuje riziko ďalších džihádistických útokov,“ povedal Schuurman pre Pravdu. Expert pripomína násilné činy ako dobodanie policajtov či vrazenie autom do chodcov. To všetko sa odohralo v roku 2014 vo Francúzsku.

"Nanešťastie, môže sa stať, že sa niekto inšpiruje tým, čo sa stalo,“ vysvetľuje Schuurman, ktorý pracuje v Centre pre terorizmus a protiterorizmus v Haagu. "Mali by sme sa však pozorne vyhýbať tomu, aby sme neživili paniku. Napríklad holandská vláda uviedla, že nevidí dôvod, aby posilňovala úroveň bezpečnosti na základe udalostí vo Francúzsku. Samozrejme, všetci, a najmä vo Francúzsku, musíme byť v nasledujúcom období mimoriadne ostražití. Dúfam tiež, že neuvidíme príliš veľa protimoslimských útokov,“ uviedol expert.

Oficiálne vyhlásenie Al-Kajdá na Arabskom polostrove privítalo čin Kouachiovcov. Organizácia však jednoznačne nehovorí o tom, že ich riadila. Chérif Kouachi v telefonáte médiám uviedol, že ho podporili stúpenci Anwara Awlakího. Bol to propagandista siete Al-Kajdá. V roku 2011 ho zabili Američania. Said Kouachi sa mal podľa jemenskej tajnej služby s Awlakím stretnúť v roku 2011.

"Nevieme jednoznačne povedať, či konanie Kouachiovcov a Coulibalyho bolo súčasťou nejakej väčšej akcie . Prikláňam sa však k tomu, že nie,“ reagoval pre Pravdu expert na terorizmus Aaron Mannes z Marylandskej univerzity. "Džihádisti budú určite teraz uvažovať, čo sa z udalostí dá vyťažiť. Keby však išlo o väčšiu akciu, už by sme boli svedkami ďalších útokov. Okrem toho sa dá povedať, že Kouachiovci dosiahli, čo chceli. Ich cieľom bolo šíriť teror a ich relatívne malá akcia zasiahla celú krajinu,“ pripomína Mannes.

Viac svetla do udalostí by azda mohla vniesť Coulibalyho družka Hayat Boumeddieneová. Predpokladalo sa, že vo štvrtok sa podieľala na útoku na židovský obchod v parížskom Porte de Vincennes. Turecké úrady však počas víkendu uviedli, že Boumeddieneová začiatkom januára priletela do ich krajiny. Spiatočnú letenku mala vystavenú na 9. januára. Zdá sa však, že z Turecka Boumeddieneová prešla do Sýrie, kde sa pravdepodobne pridala k Islamskému štátu.

Práca tajných služieb

Samotné útoky a nejasné informácie s nimi spojené podľa niektorých politikov a pozorovateľov poukazujú na nie úplne najlepšiu prácu tajných služieb. Tie prestali Kouachiovcov monitorovať pol roka pred útokom. Francúzsky premiér Manuel Valls vyhlásil, že vidí jasné chyby, ktoré sa stali. Podľa denníka Wall Street Journal tajné služby nevenovali dostatočnú pozornosť kontaktom Kouachiovcov v Jemene.

"Francúzov útok prekvapil. Ich tajné služby sú však veľmi schopné. Ukazuje sa, že o páchateľoch vedeli pomerne veľa. Ak však chcete zastaviť jednotlivé útoky, je to kombinácia schopností a šťastia,“ reagoval Mannes.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #ISIL #al-Káida