Čierna zástava džihádu veje aj nad Nigériou

Proti teroristom musíme bojovať spoločne, povedal ghanský prezident John Dramani Maham po tom, čo sa lídri krajín západnej Afriky dohodli na koalícii v boji proti islamským radikálom z Boko Haram, operujúcim hlavne na severovýchode Nigérie.

17.01.2015 11:21
Nigéria, Boko Haram, Baga Foto: ,
Z mesta Baga, v ktorom žilo 10-tisíc obyvateľov, zostalo po nájazde islamských teroristov z Boko Haram len spúšť.
debata (5)

„Musíme nájsť spôsob výmeny informácií v záujme synchronizácie stratégie, spojenia zdrojov s cieľom zbaviť celý africký kontinent terorizmu,“ vyhlásil v piatok ghanský líder citovaný Reuters. Urobil tak len niekoľko hodín po tom, čo nigérijské jednotky odrazili útok islamských radikálov na vojenskú základňu a zlikvidovali pritom okolo 80 útočníkov. Ibaže aj vznik spomínanej koalície potvrdil, že takéto čiastočné úspechy v boji proti teroristom potrebujú širšiu podporu zvonku.

Prečítajte si glosu Petra Javůrka Zároveň.

Boko Haram v súčasnosti kontroluje niekoľko miest na severovýchode Ghany v štátoch Borno a Adamava a jeho príslušníci sa vyznačujú bezhraničným terorom voči svojim hlavne "neveriacim“ obetiam. Jeho najnovšiu podobu priblížila svedkyňa, ktorá prežila nedávny útok radikálov na šestnásť dedín.

„Nešetrili nikoho. Brutálne zavraždili aj ženu, ktorá práve rodila. Už bolo vidieť hlavičku dieťaťa, keď rodičku zavraždili,“ opisuje žena tragické chvíle pozorovateľom z Amnesty International.

Nigérijskí fanatici už niekoľko rokov snívajú o „vlastnom“ islamskom štáte a jeho základom by malo byť územie, ktoré majú dnes pod kontrolou a ktoré je veľké asi ako Slovensko. Zatiaľ sa však sústreďujú na už spomínaný chudobný severovýchod najľudnatejšej africkej krajiny. Občas však podnikajú aj cezhraničné útoky na územie susedov – Nigeru, Čadu alebo Kamerunu. Prípadné úspechy radikálov môžu byť však v konečnom dôsledku nebezpečenstvom pre celý svet. Potvrdzujú to aj slová Petra Phama z amerického inštitútu Atlantic Council. Ako povedal pre časopis Time, „Nigéria je regionálna veľmoc a ak sa ukáže, že je jej vláda voči vzbúrencom bezmocná, tak to môže ovplyvniť okolité štáty v oblasti, ktoré majú tiež problémy s islamskými radikálmi".

Pritom ešte pred pár rokmi o „afrických talibancoch“ nik poriadne nevedel. Raketový rozvoj organizácia zaznamenala po tom, čo časť jej členov prešla "univerzitou terorizmu“ v Pakistane. Potvrdili to aj informácie západných spravodajských služieb. Konkrétne francúzska rozviedka zistila, že nigérijským teroristom pomáha somálske hnutie Aš Šabab. Podľa denníka Corriere della Sera chce tak okrem iného potrestať africké krajiny, napríklad Ugandu, za ich podporu počas bojov o Mogadišo.

Podľa portálu portal Cri.cn nedávny masaker v Paríži, pokračujúce násilie príslušníkov tzv. Islamského štátu v Sýrii a Iraku i zverstvá sekty Boko Haram v Nigérii potvrdzujú, že svet dnes čelí „globalizácii teroru“. Islamský štát sa podľa neho stal najsilnejším teroristickým zoskupením, hnutie Al-Kajdá sa zrodilo na západe Ázie a severe Afriky a Európou sa šíri náboženský extrémizmus.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria