Afganci zatkli podozrivých z masakru v pakistanskej škole

V Afganistane zatkli päť ľudí, ktorí sú podozriví z podielu na masakre v škole v pakistanskom Péšávare, kde v decembri ozbrojenci z Talibanu zabili 148 žiakov a učiteľov.

17.01.2015 14:19
Taliban, Pakistan, útok na školu Foto: ,
Bezpečnostný pracovník na snímke po útoku v škole v pakistanskom Péšávare sprevádza evakuované deti do bezpečia.
debata (2)

S odvolaním sa na nemenovaného afganskeho činiteľa o tom informovala agentúra AP.

Zatknutí, všetci cudzinci, sa údajne zapojili do podporných aktivít spojených s atentátom. Zadržaní boli počas uplynulých týždňov neďaleko hraníc s Pakistanom. Pakistanskí predstavitelia sa k veci odmietli vyjadriť.

Istý západný diplomat, ktorý s AP hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že Afganistan by mohol zatknutých použiť pri výmene väzňov s Pakistanom.

K zodpovednosti za decembrový útok na péšávarskú školu, ktorá sa nachádza na kraji kasárenského komplexu a kam chodí mnoho detí pakistanských vojakov, sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu. Tento masaker, ktorý vykonalo sedem útočníkov, obyvateľov Pakistanu šokoval.

Hoci Afganistan a Pakistan dlhodobo nemajú dobré vzťahy, afganský prezident Ašraf Ghání sľubuje ich zlepšenie. Bezprostredne po decembrovom útoku v Péšávare do Afganistanu odletel šéf pakistanskej armády Rahil Šaríf a hovoril s Gháním o posilnení cezhraničnej spolupráce v boji proti terorizmu. Podľa západných diplomatov je od decembrového masakru spolupráca medzi Kábulom a Islamabadom bezprecedentná.

Pakistan a Afganistan sa vzájomne obviňujú z toho, že tá druhá krajina poskytuje na svojom území útočisko teroristom. Pakistanská armáda vedie už niekoľko mesiacov operáciu, ktorej cieľom je zničiť skrýše bojovníkov v kmeňovom území pri hranici s Afganistanom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Pakistan