USA prenikli do počítačov KĽDR, preto vedeli, kto zaútočil na Sony

Americký prezident Barack Obama mohol minulý mesiac nezvyčajne rýchlo a priamo obviniť Severnú Kóreu z kybernetického útoku na spoločnosť Sony Pictures vďaka tomu, že sa Národnej agentúre pre bezpečnosť (NSA) podarilo v roku 2010 preniknúť do počítačových sietí KĽDR a využiť špionážny program. Informuje o tom denník New York Times.

19.01.2015 09:31
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama.
debata (20)

Podľa denníka NSA pre obavy z vývoja spôsobilostí Severnej Kórey prenikla do čínskych počítačových sietí, ktoré zabezpečujú spojenie KĽDR s vonkajším svetom. Cez Malajziu, ktorú severokórejskí hackeri s obľubou využívajú, a pomoc Južnej Kórey a ďalších spojencov sa potom americká špionážna služba dostala až do Severnej Kórey.

New York Times sa vo svojom článku odvoláva na informácie bývalých amerických i zahraničných činiteľov, ktorí nedávno o týchto operáciách informovali, a tiež na novo odhalený dokument NSA, ktorá sa zaoberá elektronickou špionážou.

Agentúre sa následne podarilo využiť špeciálny program, ten dokáže sledovať činnosť mnohých počítačov a sietí používaných severokórejskými hackermi. Podľa juhokórejskej armády komunistický režim na túto prácu využíva zhruba 6 000 ľudí. Väčšinu z nich údajne riadi hlavná spravodajská služba a tajná kybernetická jednotka, ktorá má veľkú základňu v Číne.

Činitelia a experti, na ktoré sa americký denník odvoláva, uviedli, že dôkazy získané vďaka spomínanému skrytému programu nakoniec jasným spôsobom presvedčili prezidenta Obamu, aby obvinil Kim Čong-unovu vládu z toho, že nariadila útok na Sony Pictures.

Podľa denníka Obamovo obvinenie KĽDR z tejto akcie je veľmi nezvyčajné, pretože USA nikdy takto priamo neobvinili vládu inej krajiny z prevedenia kybernetického útoku na niektorý americký cieľ.

Tajná služba NSA sa pred dvoma rokmi stala terčom veľkej kritiky v USA aj v zahraničí, keď jej bývalý pracovník Edward Snowden zverejnil veľké množstvo informácií o činnosti agentúry.

Škandál vyvolalo predovšetkým zistenie rozsiahleho monitorovania a zberu záznamov o telefonickej a počítačovej komunikácie miliónov ľudí, vrátane svetových štátnikov, nielen v Spojených štátoch, ale prakticky po celom svete.

Aféra tiež rozpútala diskusiu o potrebe využitia elektronickej špionáže v boji proti terorizmu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Barack Obama