Grécka SYRIZA si pred voľbami upevňuje náskok

Grécka ľavicová opozičná strana SYRIZA si pred nedeľnými voľbami naďalej posilnila náskok pred vládnucimi konzervatívcami.

21.01.2015 14:11
Alexis Tsipras Foto:
Líder Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexis Tsipras.
debata (3)

Podľa stredajších údajov agentúry Rass už prekročil štyri percentá. Niektoré ďalšie agentúry pre výskum verejnej mienky už v predchádzajúcich dňoch hovorili o viac ako šesťpercentnom vedení tohto favorita predčasných parlamentných volieb.

SYRIZA, ktorá sa ostro stavia proti úspornej politike pravicovej vlády a sľubuje voličom dohodnúť lepšie podmienky pre splácanie gréckeho dlhu, by podľa prieskumu zvýšila náskok na 4,2 z 3,8 percenta z minulého piatku.

Prieskum pre server iefimerida.gr ukazuje, že SYRIZA by teraz vo voľbách získala 31,2 percenta hlasov, zatiaľ čo strane Nová demokracia (ND) premiéra Antonisa Samarasa plánuje dať hlas stabilných 27 percent voličov. Tretie by skončilo centristické protestné hnutie Potami so ziskom 6,3 percenta hlasov.

Ľavicová formácia SYRIZA láka voličov na sľuby, že skoncuje s prísnymi úspornými opatreniami, ktoré krajina zaviedla kvôli splácaniu dlhov medzinárodným veriteľom. V prípade víťazstva chce SYRIZA vyjednať nové podmienky splátok.

Vláda tieto sľuby kritizuje ako nereálne a víťazstvo ľavice podľa kabinetu spôsobí odchod Grécka z eurozóny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Antonis Samaras #Syriza