KĽDR vyzvala Južnú Kóreu na zrušenie sankcií

Severná Kórea vyzvala Južnú Kóreu, aby zrušila sankcie, ktoré na KĽDR uvalila po potopení juhokórejskej vojnovej lode so 46 námorníkmi na palube z roku 2010.

23.01.2015 10:41
debata (3)

Pchjongjang to označil za podmienku na obnovenie dialógu. Informovala o tom agentúra Reuters. Ide o prvú oficiálnu reakciu Severnej Kórey na juhokórejskú ponuku začatia rozhovorov. V ich rámci chce Soul diskutovať okrem iného o ďalších stretnutiach rodín rozdelených kórejskou vojnou z rokov 1950–53. Posledné takéto stretnutie sa po štvorročnej prestávke uskutočnilo vlani vo februári.

Po potopení juhokórejskej korvety Čchonan so 46 námorníkmi na palube v roku 2010, ktoré podľa medzinárodnej komisie spôsobilo severokórejské torpédo, Južná Kórea prerušila väčšinu politických a obchodných stykov so svojím severným komunistickým susedom. Pchjongjang svoj podiel na útoku na juhokórejské plavidlo odmieta.

„Ak sa juhokórejská vláda úprimne zaujíma o humanitárne otázky, mala by najprv odvolať zákazy, ktoré boli prijaté za účelom konfrontácie,“ citovala oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA hovorcu Výboru pre mierové zjednotenie Kórey.

Severná a Južná Kórea zostávajú vo vojnovom stave, pretože vzájomný konflikt z rokov 1950–53 sa skončil iba prímerím, a nie podpisom riadnej mierovej dohody.

KĽDR čelí tvrdým sankciám, ktoré na ňu uvalila BR OSN za jej raketové a jadrové skúšky. Tento mesiac Severná Kórea uviedla, že je ochotná ukončiť nukleárny test, ak Spojené štáty zrušia svoje každoročné spoločné vojenské cvičenie s Južnou Kóreou.

Pchjongjang tvrdí, že manévre sú prípravou na inváziu do KĽDR. Washington a Soul ale výzvu odmietli s tým, že cvičenia majú obranný charakter.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #sankcie #Južná Kórea