Abe: Už nemôžme veľmi dúfať. Video so zabitím rukojemníka vyzerá byť pravé

Videozáznam, ktorý ukazuje zabitie jedného z dvoch japonských rukojemníkov, ktorých uniesli radikáli z Islamského štátu, je s najväčšou pravdepodobnosťou pravý. Vyhlásil to japonský premiér Šinzó Abe.

25.01.2015 09:35
Japonsko, rukojemník, Gota Foto:
Video ukazujúce nehybný záber novinára Gota, ktorý drží v ruke snímku sťatého Jukawu, sa objavilo na internete v sobotu.
debata (14)

Zabitie Haruna Jukawu (42) označil premiér za „ohavný a neprijateľný“ čin a opäť vyzval islamistov, aby prepustili japonského novinára, ktorého stále zadržiavajú.

„Preskúmali sme pozorne tieto zábery a analýzy ešte pokračujú, nemôžme už však bohužiaľ veľmi dúfať. Vierohodnosť záberov je vysoká,“ informoval premiér počas diskusie v japonskej televízii.

Jukava padol do zajatia Islamského štátu v auguste v Sýrii, kam sa vydal na vlastnú päsť. Abe zverejnenie záberu druhého z rukojemníkov Kendžih Gota, ktorý drží v ruke fotografiu mŕtveho kolegu, ostro odsúdil. Zdôraznil, že Japonsko bude ďalej robiť všetko pre to, aby rukojemníka oslobodilo.

V najnovších vyjadreniach Abe podotkol, že Japonsko nemá v pláne sa pripojiť k vojenskej operácii na Blízkom východe, ktorú vedú Spojené štáty.

Islamský štát dal japonskej vláde tento týždeň ultimátum a žiadal, aby Tokio zaplatilo za svojich zajatých občanov 200 miliónov dolárov (takmer 179 miliónov eur). Radikáli tvrdili, že ak výkupné nedostanú do piatka 23. januára, oboch mužov zabijú. Japonsko peniaze odmietlo zaplatiť a snažilo sa s únoscami naviazať kontakt.

Islamisti žiadajú prepustenie teroristky

Video ukazujúce nehybný záber uznávaného novinára Gota, ktorý drží v ruke snímku sťatého Jukawu, sa objavilo na internete v sobotu a po niekoľkých hodinách zase zmizlo. Záznam prináša hlavne zvukovú stopu, kde pravdepodobne Goto o vražde kolegu hovorí a žiada Tokio, aby pristúpilo na podmienky únoscov. Islamský štát už teraz nežiada výkupné, ale prepustenie príslušníčky radikálneho islamského hnutia, ktorú zatkli v Jordánsku. Ide o Iračanku, ktorá mala v úmysle vykonať samovražedný útok. Abe sa v k tejto požiadavke odmietol vyjadriť.

Analytici poukázali aj na to, že video sa vôbec nepodobá tomu, ako Islamský štát vraždy rukojemníkov natáčal. Radikáli vlani zverejnili záznamy vrážd amerických rukojemníkov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa i Britov Davida Hainesa a Alana Henninga. Vždy išlo o zábery priamo z miesta činu, na ktorých obeť kľačala v oranžovom odeve a nad ňou stál maskovaný muž s nožom v ruke. Video sa snažia overiť aj americké rozviedky.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Islamský štát #rukojemníci